Обратно към пълната версия на статията »

Как да се тестваме за коклюш?

Как да се тестваме за коклюш?

pixabay

A A+ A++ A

280 са потвърдените случаи на коклюш според Центъра по заразни и паразитни болести, в София - само за седмица са 75. Заразата достига и до все повече училища, а в лабораториите все повече хора искат да се тестват за заболяването.

Към този момент няма бърз тест като този, който познаваме от времето на COVID-19. Най-разпространени са ПСР тестовете, които са качествени изследвания и установяват дали има инфекция в организма.

"Има запитвания за бърз тест за коклюш, но на този етап няма разработен такъв тест. Предполагам, че за толкова кратък период и за толкова малко заразени – ограничена инфекция в няколко страни, едва ли ще има бърз тест", казва д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на голяма верига лаборатории, предава БТВ.

Според нея най-често се тестват деца.

"В повечето случаи теста е назначен от лекар, относително по-рядко идват пациентите по тяхна инициатива. Има смисъл да се изследва пациент, който или е бил контактен и има грипоподобни симптоми, или пациент, който вече има по-типичните симптоми. Това са например една по-драматична кашлица, при малките деца и апнея (спиране на дишането) – в тези случаи има смисъл от тест", казва д-р Пенчева.

Рискови пациенти са децата и най-вече тези, които не са ваксинирани, обяснява още тя.

Според наредбите - болните от коклюш не подлежат на задължителна карантина, а на самоизолация до оздравяване. Неваксинираните и неболедувалите контактни са под медицинско наблюдение за 14 дни.

А при поява на случай в ясла или градина - паралелката се изолира и поставя под медицинско наблюдение също за две седмици.

#коклюш