Обратно към пълната версия на статията »

Заради бума на коклюш в София: Вече има карантинирани класове

Заради бума на коклюш в София: Вече има карантинирани класове

Pixabay

A A+ A++ A

"Има карантинирани класове заради коклюш в София. Все още коклюш не се е превърнало в е епидемиологично заболяване у нас, не се развива със сериозни темпове. Засегнатите училища в София са малко повече от пет и по-малко от 10 на брой“. Това каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков.

Той добави, че има карантинирани класове, но не са много.

"Няколко десетки са. Чакаме предписание от РЗИ, че трябва да се карантинират ученици“, обясни Цоков в ефира на bTV.

Служебният образователен министър добави, че в училищата в столицата, където има карантинирани класове, е въведена сериозна хигиена.

Той коментира и Националното външно оценяване за 10. клас.

"То става на същата дата, която е планирана - 10 юни. Бяхме подготвени за тази дата. Направихме предварителен анализ, че е най-добре да запазим датата 10 юни, но да започне малко по-късно от 11 часа. Денят е неучебен само за учениците“, поясни проф. Цоков.

Причината за промяната са насрочените за 9 юни избори за национален и европейски парламент. По-късният час трябва да гарантира приключването на работата на изборните секции.

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания.

Математическото състезание за ученици от 4. клас "Математика за всеки“ ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на "Лаборатория за изкуство“ ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас. Състезанието "Ключови компетентности по природни науки (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра.

По думите на образователния министър промените в задачите в матурите са свързани с по-голяма практическа насоченост, за да бъдат близки до живота и практиката.

"Следващата година ще има промяна и за 4. клас, за след 7. клас. Така да се структурират учебните програми, че наистина да бъдат ориентирани към компетентностите“, каза още министърът.


#коклюш #София