Обратно към пълната версия на статията »

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

canva

A A+ A++ A

Днешната икономическа и външнополитическа обстановка говорят за това, че не е реалистично да очакваме поевтиняване на горивата. А идва и летният сезон, когато по традиция цената скача и нищо чудно отново да зареждаме за по над 3 лева за литър.

Ето защо изваждаме няколко експертни съвети за намаляване разхода на гориво. Вероятно някои (или повечето) знаете, но винаги в сила е максимата, че повторението е майка на знанието.

Поддържайте автомобила си в добро техническо състояние

Това вероятно е съветът, който сте чували най-често. Не пренебрегвайте главната предупредителна светлина за неизправност. Модерните двигатели разчитат на развити компютърни системи. Дори автомобилът да работи нормално, проблем с някой сензор може да повиши разхода. Освен това трябва да обърнете внимание на нормалните неща: задръстени горивни и въздушни филтри. Ако колата дърпа на една страна, това също е предпоставка за по-висок разход.

Поддържайте гумите си на предписаното налягане

Това изискване е в пряка връзка с предходното изречение. Препоръчителното налягане варира при всеки автомобил и марка, затова направете справка с предписаните стойности на табелата на шофьорската врата. По-ниско налягане в гумите увеличава съпротивлението, което от своя страна увеличава разхода.

Отстранете допълнителното тегло

Ако държите ненужни вещи в автомобила, това повишава теглото, съответно и разхода. Ако сте монтирали детско столче, но детето ви не пътува редовно с вас – свалете го. Ако в багажника държите тротинетката или малкото детско колело – свалете ги.

Аеродинамиката е важна, свалете релсите и покривните багажници

Неслучайно всеки производител влага огромни усилия за постигане на възможно най-ниския коефициент на челно въздушно съпротивление. По-добрата аеродинамика директно води до намаляване на разхода. Затова, ако не използвате релсите на покрива, най-добре е да ги демонтирате. За покривните кутии дори е излишно да казваме

Не използвайте климатичната система, ако е възможно

Това може да е най-трудно изпълнимо, особено през лятото. Всички знаем, че климатикът вдига разхода на всеки двигател. Проблемът е, че шофиране с отворени стъкла също вдига разхода, при това повече. През лятото полезно решение няма. Със сигурност не бива да държите автомобила под пряка слънчева светлина, защото след това ще се изисква огромно мощност, за да охладите интериора.

Не е срамно да потеглиш плавно на светофара

Най-важният фактор за разхода на гориво: това сте вие. Ако се нуждаете от допълнителен стимул да се откажете от безполезния навик да се „изрязвате” на всеки светофар, сега е моментът. Няма да навлизаме в уроци по шофиране, затова само ще кажем, че плавното натискане на педала на газта е най-доброто средство за удължаване на пробега и увеличаване промеждутъка между посещенията на бензиностанцията. Също така не е нужно да натискате до последно преди светофара само за да ударите спирачки малко преди него.

Не гасете двигателя при къси престои

Ако автомобилът е оборудван със система старт/стоп, той е проектиран да изгасва, така че няма проблем, така се пести гориво. Но използването на този подход при двигатели, които не са оборудвани с подобна система, няма да донесе очаквания ефект. Дори напротив, честото им изключване и стартиране може да повреди някои системи, а това значи допълнителни разходи.

Не използвайте нискокачествено гориво

Високооктановите горива са с най-високите цени на бензиностанциите. Не правете грешката, че високооктановите горива увеличават пробега. Те подобряват работата на двигателя, но не намаляват разхода. В никой случай не се подлъгвайте да използвате по-нискокачествени горива, особено дизелови (някои хора се блазнят да сипват дизел за селскостопанска техника), тъй като това ще доведе до запушване на филтри (най-малкото) и със сигурност ще увеличи разхода. За бензиновите мотори се препоръчва използването на бензин с предписаното октаново число, което най-често е 95.

Ниска скорост, висока предавка – това често качва разхода

Тук пак отиваме към съветите за начин на шофиране, затова няма да задълбаваме, за да не обидим някого. Но шофирането на висока предавка не винаги значи по-нисък разход. Еластичните двигатели позволяват това, но застарелия в основната си част роден автопарк не предполага голяма еластичност. Затова съобразявайте оборотите с избраната предавка и превключвайте на по-ниска, ако автомобилът започне да се задъхва. Това само вдига разхода.

Планирайте пътуването си

Неслучайно транспортните компании влагат толкова средства в логистика. Планирайте пътуването си правилно, всеки спестен километър са спестени грамове гориво. Избягването на час пик е голямо преимущество.

#гориво