Обратно към пълната версия на статията »

Боровата процесионка не причинява смърт, а рядко - алергии, няма нашествие от нея

Боровата процесионка не причинява смърт, а рядко - алергии, няма нашествие от нея
A A+ A++ A

Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това каза за БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) във връзка с медийни публикации за зачестили срещи с този вид гъсеници и последвали алергични реакции.

Гнездата на тази космата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета, обясни той и добави, че лесно се забелязват, защото приличат на "къдели захарен памук". В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната. Така всъщност се образува много дълга нишка, разказа ентомологът. И ако първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, разказа доц. Лангуров.

Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, каза ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той. И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, каза ентомологът.

Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Не говорим за смърт и тежки заболявания, обясни още доц. Лангуров.

#гъсеници #борова процесионка