Обратно към пълната версия на статията »

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар

личен архив

A A+ A++ A

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven - с текстилен бански, без неопрен. По този начин се превърна и в първият български плувец, завършил успешно три от седемте най-трудни маратона в света, сформиращи Oceans seven.

Стойчев измина разстоянието от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 часа и 46 минути. Изминатото разстояние по GPS-а на лодката е 16.4 км.

"Щастлив съм, че плуването ми завърши успешно и благодаря на всеки един от вас за уважението и подкрепата. Гордо мога да заявя, че вече съм единственият българин с три преплувани маратона от Oceans seven - Ламанша, протока Кук и протока Гибралтар. Остават още четири маратона. През месец май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай - най-дългия и тежък маратон от седемте. Респект към професионализма и всеотдайността на моя екип. Иван Златинов и Красимир Туманов, благодаря ви! Също така благодаря на моето семейство, което е с мен тук в Тарифа и ме подкрепяше! Благодаря и на всички партньори, които застанаха зад нас", заяви Петър Стойчев, цитиран от Sport PR Events Managment.

Останалите маратони от Oceans seven са Северният канал между Ирландия и Шотландия, протокът Цугару в Япония и каналът Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис.

Само преди месец Петър Стойчев стана и първият българин, преплувал протока Кук, свързващ Южния и Северния остров на Нова Зеландия.

Настоящата 2024 година е очертава изключително успешна за българина, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон. Наскоро Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум. След четири участия като състезател, във Франция Стойчев ще участва на петите си Олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн.

#Петър Стойчев