Обратно към пълната версия на статията »

Кремъл: Изоставеното мирно споразумение от Истанбул може да бъде основа за преговори с Украйна

Кремъл: Изоставеното мирно споразумение от Истанбул може да бъде основа за преговори с Украйна

Кремъл

A A+ A++ A

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев, припомня БТА.

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна - все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

Преговорите между Москва и Киев в Истанбул през 2022 г. приключиха с подписано предварително споразумение от украинска страна, но след натиск от Великобритания и САЩ Зеленски се отказа от него, а един член на украинската делегация бе убит от специалните служби на Украйна.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: "Не".

"Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори", посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: "Не".

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия.

#мирно споразумение #войната в Украйна #Русия #Москва