Обратно към пълната версия на статията »

След фалшив сигнал за бомба да се отучва в неделя, предлага експерт

След фалшив сигнал за бомба да се отучва в неделя, предлага експерт
През последните няколко дни бяха подадени над 10 заплахи за взривни устройства в различни училища в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След фалшив сигнал за бомба загубените учебни занятия да се отучват в неделя, предлага експертът по сигурността в Столична община Иван Бояджиев.

„Открай време учим директорите на училища, щом има бомбена заплаха и е евакуирано училището, децата да учат в събота или неделя, даже по-добре е да ги накарат да учат в неделя," каза Иван Бояджиев, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Неговата практика показва, че в повечето случаи отговорните за този тип заплахи са учениците.

Има и много случаи, в които се обаждат бабите или дядовците на ученици, които ги е страх от класно или от изпит.

Полицията залавя „телефонните терористи", но нищо не могат да им направят, освен отнемането на телефонния пост, което не става.

„Аз гарантирам, че ако се направи този опит, след едно неделно учене, но сериозно, без да се приемат извинителни бележки и с пълни часове, следващ път никой няма да се обади със сигнал за бомба," посочи Иван Бояджиев.

При сигнал за бомба хората трябва да се евакуират без паника, защото тези, които се развикат, създават допълнително напрежение и често има пострадали ученици, с изкълчени крака и ръце, именно от паниката.

Има ли заплаха от бомба се обявява по високоговорителя, евакуират се децата и се продължава занятието в събота или неделя, допълни експертът по сигурността в Столична община.

През последните няколко дни бяха подадени над 10 заплахи за взривни устройства в различни училища в София.

В сряда от СДВР заявиха, че основна причина за обажданията е нежеланието на децата да стоят в училище. Петима ученици бяха задържани.

#сигнал за бомба #Столична община #Иван Бояджиев #телефон 112 #СДВР