Обратно към пълната версия на статията »

20 плажа у нас отиват на търг тази година - вижте кои са те

20 плажа у нас отиват на търг тази година - вижте кои са те

canva

A A+ A++ A

Промени в тържните процедури за плажовете у нас предвиждат от Министерството на туризма. Тази година предстоят 20 нови търга за отдаване под наем на плажни ивици у нас за срок от 5 години.

Ето плажовете, които ще бъдат обявени на търг:

Област Варна
Буните 2 - запад и Буните 2 - изток, община Варна
Свети Илия, община Варна
Кабакум - юг, община Варна
Фичоза, община Варна
Романтика, община Аврен
Камчия - север 1 и Камчия - север 2, община Аврен
Камчия - север 3, Камчия - север 4, Камчия - север 5, община Аврен
Шкорпиловци - юг, община Долни Чифлик
Бяла - централен III, община Бяла
Бяла - централен IV, община Бяла
Област Бургас
Обзор - детски лагери, община Несебър
Елените 1, община Несебър
Козлука, община Несебър
Робинзон запад 1, община Поморие
Ахелой, община Поморие
Поморие - буната, община Поморие
Райски залив, община Созопол
Попски плаж - север 5, община Царево
Василико, община Царево
Варвара, община Царево
"Време е да поставим още една очаквана реформа. За да е гарантира прозрачността, тържните процедури вече ще бъдат с явно наддаване. Офертите ще са публични пред всички. Ще отпадне условието цената да се предлага в запечатани пликове. Ако кандидат не се яви на търга, той ще бъде отстраняван", заяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Наблюдатели на търговете ще бъдат представители на МВР, КПКОНПИ и ДАНС. Министърът на туризма Зарица Динкова представи тържните процедури, при които ще се отдават морските плажове.

"В началото на мандат установихме два основни проблема. Първият - как се харчат средствата за маркетинг и реклама. С реализацията на нов проект сме въвели нов европейски модел. Вторият проблем е отдаването на плажовете на търг", обясни министърът.

Наемните цени ще се определят по методика заради различията на отделните плажове. Наддаването ще започва от 10% от първоначално обявената цена на плажа като това се превръща в стъпка за наддаване. Когато се яви само един кандидат, търгът ще се отлага с 2 часа. Ако отново не се яви втори, тогава процедурата се анулира и се обява нов търг.

Няма да има промяната в цените на чадъри и шезлонги. Преди сезона те ще бъдат публикувани на сайта на министерството, каза още Зарица Динкова.

#плаж