Обратно към пълната версия на статията »

Св. Тарасий лекувал с молитва, на гроба му стават чудеса

Св. Тарасий лекувал с молитва, на гроба му стават чудеса
A A+ A++ A

На 25 февруари Православната църква почита паметта на свети Тарасий, патриарх Костантинополски, и св. Евгений. Св. Тарасий, Константинополски патриарх от 784 до 806 година, произхожда от знатно семейство.

По време на реакцията против иконоборството Тарасий, заемащ мястото на секретар на императрица Ирина, играе важна роля. Св. Тарасий се родил в Цариград около половината на VІІІ век от родители богати и знатни, които го възпитавали в благоговеен страх пред Бога и му дали добро образование.

Той напълно оправдал старанията на родителите си. Високите му достойнства и добродетели привлекли към него общото внимание и той – още твърде млад – бил възведен във важна гражданска длъжност и станал един от царските съветници. В това време царувал малолетният император Константин с майка си Ирина, която ръководела държавните работи.

Разприте по иконоборческата ерес смущавали църковния мир. Ирина се стараела да възстанови православното почитане на иконите, но ереста, силно поддържана от нейните предшественици, имала много последователи.

Сам патриарх Павел – човек добър, но слаб – допринесъл за това, защото при предишните императори от страх и малодушие бил подписал, против убежденията си, правилата, изложени от иконоборците. Избран като приемник на отстранения патриарх Павел, Тарасий взема решение за подготовка на Вселенски събор, чиято цел е да възстанови православния възглед за иконите, отхвърление от иконоборческия събор през 754 година.

Още при самото свое избиране за патриарх, поставя като условие възвръщането на църквата към иконопочитането. Но могъществената опозиционна партия, имаща съюзници сред войската и столичното население, дълго забавя това действие, така че Седми Вселенски събор се състои едва през 787 година в Никея. На събора иконопочитането е възстановено и богословски обосновано. Патриарх Тарасий доживял дълбока старост и умрял около 806 година.

Той е погребан в построения от него манастир на Босфора (на тракийския бряг) и много чудесни изцерявания се извършвали при гроба му.