Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата в Стара Загора протестира връщането на делото "Дебора"

Прокуратурата в Стара Загора протестира връщането на делото "Дебора"

стоп кадър

A A+ A++ A

Становището на прокуратурата е, че няма процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт срещу Георги Георгиев, обвинен в нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Районната прокуратура в Стара Загора ще внесе днес в Окръжния съд в Пловдив протест срещу определението на Районния съд в Пловдив, с което заради допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт досъдебното производство, което касае обвиненията спрямо обвиняемия Георги Георгиев по случая „Дебора“, беше върнато. Това каза на брифинг днес районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

„За да прекрати съдебното производство и върне делото на Районна прокуратура - Стара Загора, Районният съд в Пловдив е приел, че е налице неяснота относно причиняването на черепно-мозъчната травма в обстоятелствената част на обвинителния акт. Съдът е приел, че с оглед систематичното описване на деянията в обстоятелствената част на обвинителния акт е следвало на определено място при описване на хронологията на действията на обвиняемото лице да се посочи, че е причинена черепно-мозъчна травма“, поясни още районният прокурор на Стара Загора.

„Малко след това в изложението на обвинителния акт това е посочено, така че гледната точка на обвиняващите прокурори, след като се запознаха с аргументите на съда, е, че няма допуснато съществено процесуално нарушение, а още по-малко то да е съществено, и да води до нарушаване на правата на обвиняемото лице“, посочи още тя.

„Ние ще изложим своите аргументи защо считаме за неоснователно това връщане. Но ако не бъде уважен протестът, а ние зачитаме преценката на съда, ще отстраним съобразно указанията, които ни е дал съдът, пропуските в обвинителния акт и незабавно ще го внесем за продължаване на разглеждането в Районен съд - Пловдив“, каза Димитрова.

„Това дело е приоритет за Районна прокуратура - Стара Загора. Работено е на „пълни обороти“ по него. Аз смятам, че изключително качествено е проведено разследване и са събрани достатъчно доказателства. Това връщане на производството за такова, по наше мнение, несъществено процесуално нарушение, няма да промени хода на производството. А незабавно след произнасяне на Окръжния съд ще продължим да участваме в производството или да го внесем отново“, каза Таня Димитрова.

Районният прокурор припомни, че в първото разпоредително заседание по делото са разгледани всички искания по доказателства.

„В около тричасовото заседание на първоинстанционния съд са разгледани всички искания на защитата, включително и такова за промяна на наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, която е непроменена от 30 юли 2023 г.“, каза още тя.

Таня Димитрова заяви, че „след като е изготвен обвинителният акт наблюдаващите прокурори са преценили, че има достатъчно доказателства, за да бъде предаден обвиняемият на съд“. Тя обясни, че след „първото заседание започва събиране на доказателства и проверката им. Това означава изслушване и събиране на гласни доказателства, изслушване на вещи лица и т.н.“, а в съда ще бъдат изслушани отново обвиняемият и пострадалата.

Припомняме, че в сряда Районният съд в Пловдив даде ход на разпоредителното заседание по случая "Дебора". Още в началото съдебният състав реши разпоредителното заседание да се гледа при закрити врата. Съдия Десислава Порязова посочи като причина предотвратяването на разгласяване на факти от интимния живот на участниците. Причината делото да бъде гледано от Районния съд в Пловдив е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, си направи отвод.

Инцидентът е станал в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли 2023г. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража", но след налагането ѝ няколко пъти адвокатите на Георгиев искаха промяна в по-лека. Исканията не бяха уважени от окръжните магистрати в Стара Загора.

Случаят с насилието над Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

#дебора михайлова