Обратно към пълната версия на статията »

Днес църквата чества свети Спиридон

Днес църквата чества свети Спиридон
Днес, 12 декември, православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец, един от великите светители и чудотворци на IV век. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Днес, 12 декември, православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец, един от великите светители и чудотворци на IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея.

Според житието му изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, за да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил.

Разказват, че на прочутия Никейски събор в разгара на люти дебати Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др.

Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери.

Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той е особено популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н.

Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

Народът особено внимателно е следил времето преди преминаването от един в друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинно, пределно и гранично. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

С празника на св. Спиридон (12 декември) са свързани зимният празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Днес имен ден празнуват: Спиридон (от лат. спиритис донум – духоден дар), Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

В София на празника ще се открие коледен базар, организиран от Регионалната занаятчийска камара – София. Събитието ще се състои от 11 ч. пред ресторант „Целувката“ на бул. „Христо Ботев“ 15. За посетители базарът ще бъде отворен от 12 до 27 декември 2011 г., от 11 ч. до 19 часа.

На базара ще могат да се видят и закупят оригинални произведения на изкуството и занаятчийството. Ще се представят коледни изделия от керамика, стъкло и мед, накити от кристал, сребро и полускъпоценни камъни, художествени тъкани и плетива – пана, шапки и шалове, чанти и раници, етно облекла, сувенири и други подаръци.

#София #базар #Чудотворец #занаятчии #имен ден #църква #православната църква #Свети Спиридон #Спиридон