Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Парламентът започва процедура за мястото на Марковска в КС

Борисов: Парламентът започва процедура за мястото на Марковска в КС
В четвъртък номинираната за съдия в КС Венета Марковска не встъпи в длъжност, тъй като президентът Росен Плевнелиев наруши протокола и си тръгна, прекъсвайки церемонията. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Още в петък или в най-близките дни парламентът ще започне процедура за нов избор за конституционен съдия, каза премиерът Бойко Борисов.

В четвъртък номинираната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска не встъпи в длъжност, тъй като президентът Росен Плевнелиев наруши протокола и си тръгна, прекъсвайки церемонията.

Изявлението на министър-председателя беше по време на пресконференция в Министерския съвет след среща с генералния секретар на Интерпол Роналд Ноубъл, предаде репортер на Информационна агенция „Фокус“.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

В края на октомври без дебати депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждението дойде по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, без да посочват име.

Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен, бе наречен от нея донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция. Ден след като лично пък вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че „това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право“.

Няколко дни по-късно той бе дори и по-категоричен, като каза, че молбата му е Марковска да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, и да продължи да бъде съдия.

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за КС, с изключение на Марковска, „бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав“.

„Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора“, продължи президентът.

По неговите думи това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си.

„Но не съм аз този, който ще посочи „Да“ или „Не“ в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания“, каза още президентът.

#министър-председател #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България #церемония #Висш съдебен съвет #ВСС #оставка #Венета Марковска #Върховен административен съд #ВАС #молба #КС #Конституционен съд #клетва