Обратно към пълната версия на статията »

Германия щурмувана от имигранти, засегнати от кризата в Европа

Германия щурмувана от имигранти, засегнати от кризата в Европа
Броят на хората, дошли в Германия от Гърция, е нараснал със 78%, или с 6900 души, спрямо същия период на миналата година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Половин милион имигранти са влезли в Германия за първите 6 месеца на 2012 г., търсейки изход от кризата в еврозоната.

Властите в Берлин са отчели близо 500 000 новопристигнали в периода от януари до юни срещу едва 318 000 напуснали пределите на страната, сочат данните на „Дестатис“, цитирани от АФП и БГНЕС.

По данни на статистическата служба в Германия имиграционният поток към страната се е покачил с 15% през първото тримесечие на годината, което се дължи на наплива от граждани на европейски страни, засегнати от дълговата криза.

През същия период на 2011 г. Германия е регистрирала 435 000 нови мигранти.

Мнозинството от новодошлите са родени в членки на Европейския съюз – близо 306 000 души, което е ръст от 24% на имигрантите от блока.

„Най-интересният аспект през първата половина на 2012 г. бе резкият скок на имиграцията от членките на ЕС, особено от тези, които бяха засегнати от финансовата криза“, изтъкна „Дестатис“.

Броят на хората, дошли от Гърция, е нараснал със 78%, или с 6900 души, спрямо същия период на миналата година. Този на хората от Испания и Португалия пък се е повишил с по 53% (близо 2000 души).

Мнозинството от новодошлите от Централна Европа притежават полско гражданство, въпреки че Полша не е членка на еврозоната.

Водещата икономика на Стария континент – тази на Германия – отвори напълно трудовия си пазар за всички членки на съюза през 2011 г.

#еврозона #Полша #Португалия #Испания #Гърция #„Дестатис“ #миграционен поток #дългова криза #имигранти #Германия