Обратно към пълната версия на статията »

Николай Василев: Икономическата философия на Асен Василев е "колкото повече харчим, толкова по-добре"

Николай Василев: Икономическата философия на Асен Василев е "колкото повече харчим, толкова по-добре"
A A+ A++ A

„Асен Василев е човекът, който е измислил цялата макро рамка на този бюджет. Няма друга група в ПП. Цялото му идеология се свежда до това: Вземаме колкото се може повече дългове, харчим колкото може повече и колкото повече харчим, толкова по-добре. Това му е цялата икономическа философия, друга светлина не виждам“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият вицепремиер и министър в няколко правителства Николай Василев.

По думите му това било грешно и вредно за бъдещето на нацията.

„Радвам се, че всички бивши финансови министри, които са взели думата, са против цялата макро рамка на този бюджет“, посочи той. По думите му той бил по-критичен от всички тях.

Василев подчерта, че хората, които се хвалят, че сме сред държавите с най-нисък дълг в Европа, не били хората, които са го изстрадали и постигнали. „Това са хората, които ще го развалят, ако управляват достатъчно дълго“, каза той.

По думите му приходите, които са заложени в бюджета са нереализуеми по три пера. „Бюджетира 2,4 млрд. лв. от приходи от транзита на газ. Второ - парите от Плана за възстановяване. Кой е казал, че ще пристигнат догодина? Трето – надписани са данъчните приходи. Тази година сме на минус няколко милиарда, а догодина?“, посочи Николай Василев.

По думите му дефицитът няма да е 3%.

„Асен Василев лично ми каза през 2021 година, че е против влизането в еврозоната. Оттогава сме „за“ еврозоната. Къде е информационната кампания на правителството? Аз не вярвам, че им е чак толкова важно да влязат в еврозоната“, заяви Николай Василев.

„Или партиите ще се изложат, ще изневерят на същността си и ще подкрепят всякакъв бюджет за седми път, или ще се събудят и ще поемат друг вид отговорност. Надявам се да е второто“, завърши той.

#Асен Василев