Обратно към пълната версия на статията »

Българка – гост на Нобеловите награди

Българка –  гост на Нобеловите награди
Българският диригент проф. Теодора Павлович е сред официалните гости на церемонията по връчването на тазгодишните Нобелови награди. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

Българският диригент проф. Теодора Павлович е сред официалните гости на церемонията по връчването на тазгодишните Нобелови награди.

Българският хоров диригент проф. Теодора Павлович ще е официален гост на церемонията по връчване на Нобеловите награди за мир в Осло, съобщи БНР.

Павлович е част от делегацията на Световната федерация за хорова музика, на която е вицепрезидент.

Професор Павлович е преподавател по хорово дирижиране в Националната музикална академия и в Софийския университет. Тя също е ръководител на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“.

Тази година три жени си поделят Нобеловата награда за мир. Това са Елън Джонсън Сърлийф, президент на Либерия, която е първата свободно избрана жена президент в Африка; сънародничката й Лейма Гбоуи - активистка и защитничка на правата на жените, и Тауакул Карман, журналистка и правозащитничка от Йемен.

Трите са отличени за „ненасилствената им борба за сигурност на жените и за пълноправното им участие в изграждането на мира“.

#Нобеловите награди #церемония #Нобеловата награда за мир #Елън Джонсън Сърлийф #Лейма Гбоуи