Обратно към пълната версия на статията »

Адресна регистрация в чужбина спряла вота на Асен Василев

Адресна регистрация в чужбина спряла вота на Асен Василев

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не бъде допуснат да гласува в Хасково. Василев е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен списък, в който влизат избиратели, нямащи право да дадат вота си.

"За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък", заяви председателката на секционната избирателна комисия в Хасково Петя Шопова.

Според чл. 40 от Изборния кодекс избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка. Удостоверението се издава от кмета на общината, след извършване на проверка.


#Асен Василев