Обратно към пълната версия на статията »

Нови 1800 български студенти заминават за Великобритания

Нови 1800 български студенти заминават за Великобритания
Британският съвет е организатор на второто по рода си изложение „Британско образование". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1800 нови български студенти ще се обучават в университетите във Великобритания през тази учебна година.

С тях общият брой на българите в системата на висшето образование на Острова ще надхвърли 5000, съобщи директорът на Британския съвет в София Любов Костова, цитирана от БГНЕС.

Британският съвет е организатор на второто по рода си изложение „Британско образование", което представи пред българските абитуриенти възможностите за продължаване на обучението в 16 университета в Обединеното кралство.

„Образованието там е традиционно и разбираемо за българите и се радва на огромен интерес както сред младите хора, така и сред техните родители,"обясни Любов Костова.

По думите й, университетските такси във Великобритания не са по-високи, а са либерализирани в зависимост от учебните заведения и варират от 3000 до 9000 паунда.

Любов Костова обясни, че системата на студентско кредитиране на Острова също е разработена гъвкаво, като висшистите започват да връщат дълговете си едва след като заплатата им достигне определено равнище.

Мартин и Венцислав завършват средното си образование – единият е в Професионалната гимназия по телекомуникации, а другият учи в Софийската математическа гимназия.

И двамата категорично са се ориентирали към инженерни и IT специалности в Обединеното кралство. Единственото, което са дошли да проучат на изложението „Британско образование", е колко ще им струва обучението.

В класа на Венцислав от 28 души 20 заминават да продължат образованието си зад граница, а 8-те просто нямат необходимите първоначални финансови средства, за да заминат.

„Такава е тенденцията сега - всички да заминават," обобщава той.

#висше образование #Великобритания #Британски съвет