Обратно към пълната версия на статията »

Внесоха тленните останки на патриарх Максим в „Св. Александър Невски"

Внесоха тленните останки на патриарх Максим в „Св. Александър Невски"
Хиляди се поклониха пред тленните останки на патриарх Максим в храма „Света Неделя" в София в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тленните останки на българския патриарх Максим бяха внесени в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

В петъчния 9 ноември България обявява Ден на национален траур и се прощава с бащата на Българската православна църква, който почина на 6 ноември на 98 години.

Патриархът ще бъде погребан в Троянския манастир край родното си село Орешак, като се очаква траураната церемония да започне в 15:30 часа.

Хиляди се поклониха пред тленните останки на патриарх Максим в храма „Света Неделя" в София в четвъртък, а думите на уважение към личността на патриарха едва ли могат да бъдат събрани в един текст.

Всички отбелязваха ролята му на стожер на православната ни църква, превел я през сложни времена, предаде БГНЕС.

Правителството обяви днешния ден за ден на Национален траур във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

В деня на опелото и погребението на Патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

В знак на почит към паметта му и към скръбта на всички вярващи православни християни, правителството призова да бъдат отменени планираните масови тържества.

В 9:00 часа в храма „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена литургия, а опелото ще започне в 10:30 часа в присъствието на патриарсите на православните църкви.

#патриарх Максим #храм-паметник „Св. Александър Невски" #ден на траур #Българска православна църква #църква „Света Неделя" #погребение #Троянски манастир