Обратно към пълната версия на статията »

Първи смъртен случай в Кипър заради адските жеги

Първи смъртен случай в Кипър заради адските жеги

Pixabay

A A+ A++ A

За първи смъртен случай в Кипър заради горещините съобщиха днес здравните власти. Фабрика близо до столицата Никозия изгоря напълно при пожар. Жегата на острова продължава след тридневно оранжево предупреждение за високи температури и червен код за опасност от пожари, съобщава БНР.

Починалият днес от топлинен удар е 90-годишен мъж, който е живял в старчески дом и е бил приет в областната болница в Никозия в тежко състояние.

Още двама възрастни хора – на 77 и 78 години, са настанени за лечение със същите симптоми.

Днес бе третият поред ден в Кипър с издадено от Метеорологичната служба „оранжево“ предупреждение за високи температури. Те надминаха 42 градуса, измерени в Никозия. Най-горещият за това лято ден бе вчера, когато в столицата бяха отчетени 44,5 градуса.

Понеделник ще премине под знака на „жълто“ предупреждение с очаквани 41 градуса.

Горещините на острова предизвикаха и сериозни пожари.

Днес следобед напълно изгоря фабрика за рециклиране на хартия и пластмаса в индустриалната зона на Никозия.

Над 20 часа продължи гасенето на голям пожар в труднодостъпен район в планинската част на област Лимасол, като бе напълно овладян днес към 12,30 ч., съобщиха от противопожарната служба. В потушаването му са участвали над 200 души от горското стопанство, пожарникари, от Гражданска защита и доброволци от близките населени места, с мощна наземна и въздушна техника. Огънят е причинил големи щети на посеви и горска растителност на площ от над 50 хектара.

Днес за четвърти пореден ден, остава в сила „червен“ код за опасност от пожари.


#Кипър #смъртен случай #жеги