Обратно към пълната версия на статията »

Изборът на нов патриарх - сложен заради 11 митрополити с досиета от ДС

Изборът на нов патриарх - сложен заради 11 митрополити с досиета от ДС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сложен и тежък избор предстои на Българската православна църква (БПЦ) за следващ патриарх, прогнозират това, и богослови, и политолози, свързвайки го с факта, че 11 от митрополите са с досиета от бившата Държавна сигурност (ДС).

Ще бъдем свидетели на нечестен и неканоничен избор, предвеща доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на Софийския университет, цитиран от БНТ.

„Дали каноничната традиция, дали Свещеното писание, дали Свещеното предание, дали каноните на православната църква допускат един доносник, служил на една атеистична при това власт, която е целяла унищожаването на църквата, има право да бъде, да влезе в листата на достоизбираемите", коментира Николчев.

Според него, освен че трябва да бъдат низвергнати, такива митрополити трябва да бъдат и отлъчени, позовавайки се на каноните.

Десислава Панайотова, експерт в културно-просветния отдел на Светия Синод му омонира, с аргументирайки се, че всеки казус сред 11-те митрополити с досиета е различен.

„Изборът да бъдеш доносник, да съдействаш на антицърковен режем, подлежи на покаяние, ние след толкова години не сме в позицията да ровим в душите на нашите митрополити и да им държим сметка",смята Панайотова.

Директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов изрази личното си мнение, че наследникът на патриарх Максим трябва да е фигура, която „образно казано трябва да удари по масата" и сред митрополитите има такива.

„На църквата й трябва здрава ръка", каза Велинов.

Изводът, около който участниците се обединиха, е че църквата трябва да активизира социалната си и образователна функция в обществото.

#патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #Държавна сигурност #ДС #Дирекция по вероизповеданията #Емил Велинов #ДС #Държавна сигурност #Светия синод #Десислава Панайотова #Софийски университет