Обратно към пълната версия на статията »

Въпреки отказа: Лена Бориславова ще трябва да се закълне като депутат

Въпреки отказа: Лена Бориславова ще трябва да се закълне като депутат
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи Лена Бориславова като избрана за депутат в 49-ото народно събрание, каквото заявление тя депозира по рано днес.

В края на миналата седмица изтекоха сроковете за отказ от депутатско място, а ЦИК обяви поименния състав на новия парламент след изборите на 2 април. Това е и причината, поради която комисарите отхвърлиха искането на Бориславова.

Заявлението остана за сведение, а членовете на Комисията спориха дали да върнат на Бориславова мотивирано писмо с отказ, като обяснят, че нямат такова правомощие, след като списъка с избраните за депутати е обнародван в Държавен вестник. Това предложение, направено от заместник председателя на ЦИК Цветозар Томов, не събра необходимото мнозинство. Така заявлението остана за сведение, а Лена Бориславова е депутат. Утре тя трябва да положи клетва, след което може да поиска да бъде освободена от Народното събрание със заявление до председателя на новият парламент.

По-рано днес Бориславова написа в социалните мрежи, че се отказва от депутатското си място.

"Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров. Благодаря още веднъж на всички за доверието. Вярвам, че София заслужава прозрачно и европейско управление и ще работя заедно с всички вас, за да постигнем тази цел", посочи тя.

"Вчера Изпълнителният съвет на Продължаваме Промяната взе решение, че успоредно с работата в НС, другата важна задача пред нас са местните избори – именно заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност", допълни още Бориславова.

#Лена Бориславова