Обратно към пълната версия на статията »

Модерна симулация позволява да разберете какво значи да умреш, да усетите смъртта

Модерна симулация позволява да разберете какво значи да умреш, да усетите смъртта
A A+ A++ A

Има моменти в живота ни, когато в главите ни се въртят странни мисли. Дори когато сме под душа, мием зъбите си или се опитваме да заспим в 2 часа през нощта.

Понякога се опитваме да си спомним името на неясна историческа личност или дали лимонадата наистина се прави с лимони. Но в други случаи мозъкът ни отнема най-лошите възможни моменти, за да се опита да се справи с големите въпроси за живота и вселената.

Разбира се, един от онези големи въпроси, с които се борим през целия си живот, е какво се случва, когато свърши, моментът на смъртта и какво всъщност би било усещането.

Това може да бъде доста страшна мисъл, особено ако се опитвате да накарате мозъка си да млъкне и да ви остави да заспите, но ние продължаваме да търсим отговора.

И има хора, които са починали медицински и са били върнати, докато други са имали преживявания, близки до смъртта, и много от тях са се опитали да опишат какво се е случило.

Някои казват, че имат преживяване извън тялото, където могат да видят себе си, докато други вярват, че виждат някакъв вид задгробен живот.

В Мелбърн, Австралия, има нова VR симулация, която има за цел да предостави на хората преживяване, подобно на това, позволявайки им да изпитат какво може да е да умреш.

Това е част от изложбата Passing Electrical Storms от Shaun Gladwell, която е част от събитието Melbourne Now, което се провежда в Националната галерия на Виктория.

Гладуел е създал изживяване с разширена реалност (XR), което е описано като едновременно медитативно и обезпокоително.

Симулацията насочва участниците през симулирана деескалация на живота, от сърдечен арест до мозъчна смърт, което звучи доста страшно, пише Glasnews.bg.

TikToker, който се е подложил на изживяването, обясни, че хората са легнали, а леглото вибрира, преди лекарите да ви заобиколят и да симулират неуспех да ви съживят.

След това той каза, че е изплувал покрай тях в космоса и като част от VR изживяването можеш да се видиш в очилата за изживяването извън тялото.

Хората, преминаващи през това, са свързани към монитор за сърдечен ритъм и могат да се откажат по всяко време, като вдигнат ръка.

#СМЪРТТА #смърт