Обратно към пълната версия на статията »

Тирамису - изискан десерт с италиански корени

Тирамису - изискан десерт с италиански корени
A A+ A++ A

Тирамису е един от най-известните италиански десерти в света. Съставен е от крем, кафе, бисквити и какао на прах. Идеята на този десерт е да се комбинират различни текстури и вкусове, за да се създаде уникален десерт.

История

Тирамисуто има дълга и интересна история. Известно е, че този десерт е създаден в Северна Италия, вероятно в града Тревизо, през 60-те години на миналия век. Най-ранните рецепти за тирамису са известни като "Tiramisu alle donne" (тирамису за жени) и съдържат съставки като масло, грис, сметана и яйца. В последствие, рецептата е била преработена и подобрена, като са добавени бисквити Савоярди, кафе и маскарпоне.

Ето бърза рецепта за тирамису:

Съставки:

  • 250 грама маскарпоне
  • 250 милилитра прясно мляко
  • 250 милилитра течна сметана
  • 2 яйца
  • 100 грама захар
  • 1 пакет бишкоти
  • кафе или кафява напитка по избор
  • какао на прах за поръсване

Начин на приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. В отделна купа разбийте белтъците с половината захар, докато получите пяна. В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар, докато сместа стане светла и пухкава.

Добавете маскарпонето към жълтъците и разбийте добре.

Добавете сметаната и млякото и разбийте отново, докато сместа стане гладка.

Смесете белтъците с маскарпонето и разбъркайте нежно, за да се смесят добре.

Направете кафето и оставете да се охлади.

Вземете една бишкота и я натопете бързо в кафето. Сложете я в дъното на чаша или форма за тирамису.

Покрийте бисквитата с част от крема.

Повторете слоя с бисквити и крем, докато изчерпате всички съставки.

Поставете тирамисуто в хладилника за няколко часа или през нощта, за да се охлади и да се стегне.

Преди сервиране поръсете с какао на прах.

Това е! Готово е вкусно и лесно тирамису за вас и вашите гости. Да ви е сладко!

#рецепта