Обратно към пълната версия на статията »

САЩ не вярват, че Русия се готви да използва ядрено оръжие

САЩ не вярват, че Русия се готви да използва ядрено оръжие
Рikist.com
A A+ A++ A

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Това обяви президентът Владимир Путин и изтъкна, че Съединените щати от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници. Вашингтон реагира предпазливо на изявлението на Путин, като високопоставен служител на администрацията заяви, че няма признаци, че Москва планира да използва своите ядрени оръжия, съобщи БНР.

Коментарите на руския президент Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус бяха направени, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски поднови молбата си за повече военна подкрепа от неговите западни съюзници. Беларуският режим е твърд съюзник на Кремъл и поддръжник на нахлуването в Украйна. Съединените щати не вярват, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. В изявление на американското министерство на отбраната се казва: „Не виждаме никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция. Оставаме ангажирани с колективната защита на НАТО“.

По-рано президентът Зеленски заяви, че украинска контраофанзива ще бъде възможна само след като Киев получи и може да изпрати към фронта още танкове, артилерия и ракети. Началникът на генералния щаб на украинската армия Валери Залужний определи като "стабилизирана" ситуацията в Бахмут. Градът в Донецка област е определян като ключова цел от руските военни.

Междувременно Унгария също обяви, че ще участва в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна. В поръчката към момента са заявили участие 23 държави. България не е сред тях.

Боевете около и в източния град Бахмут продължават от ноември. Останалите в града 10 000 души, предимно възрастни и хора с увреждания, живеят в ужасяващи условия, предупредиха от Червения кръст.

Следващата седмица ръководителят на Международната агенция за атомна енергия към ООН ще посети украинската АЕЦ "Запорожие“, за да оцени сериозната ситуация със сигурността там. Рафаел Гроси заяви, че положението остава "несигурно" въпреки присъствието на експерти на агенцията в централата.


#САЩ. #Русия #ядрено оръжие