Обратно към пълната версия на статията »

ФОТОФАКТ Много грозен надпис се появи на лобното място на убития в Казанлък при масова свада

ФОТОФАКТ Много грозен надпис се появи на лобното място на убития в Казанлък при масова свада
A A+ A++ A

Паркингът в северната част на централния пазар в Казанлък, който стана арена на масов бой между два ромски рода вчера следобед и бе отцепен от полицията след мелето, вече е отворен и се ползва. Настилката е почистена от отпадъците, останали след млатенето, при което загина 36-годишен мъж. Асфалтът е прясно измит.

На мястото, където лежеше в несвяст пребитият до смърт Рангел Станчев, днес, въпреки лустрото на паркинга, някой е написал думата „ром“ съвсем до остатъците от кървави петна.

Минувачите с възмущение коментират недопустимата ситуация, при която 30 човека се биха с мотики, лопати, брадви и колове в едно от най-оживените места в Казанлък и то в ранния следобед.

В критично състояние продължават да са още четирима души, настанени в болница след схватката. Общо 18 са пострадалите.

Полицията задържа 11 души и издири 3 автомобили, причастни към случая.

В село Тъжа местни жители искат едната от ромските фамилии да бъде изселена. Силите на реда бяха изпратени в селата Тъжа и Манолово, за да бъдат възпрепятствани нови физически сблъсъци между участниците във вчерашния масов бой.

И в двете ромски села, откъдето са родовете Таирови и Бижиеви, продължава да има полицейско присъствие и жандармерия. От рода на пострадалите споделят, че се страхуват.

„Пет души пострадали има. Притесняваме се, никой нищо не ни казва“, сподели една от жените. „Няма жена, няма дете, когото хванат – убиват го от бой, просто се кефят. Тъженските хора са в Манолово“, каза друга жена от пострадалата ромска фамилия.

За напрежението в Тъжа и Манолово потвърждават и кметовете на селата. „Има напрежение. Не знам на какво се дължи, според мен на нещо дребно, но нещата от дребно отиват в по-голям план“, коментира кметът на село Тъжа Цвятко Балабуров.

„Страхът е голям. Това е варварство. Стари разправии и вражди. Необяснимо е откъде възниква тази агресия, той е пребит по най-жестокия начин, млад мъж на 36 г., с две деца“, коментира кметът на село Манолово – Мурад Моллаахмед.

Според кмета на Тъжа, откъдето са нападателите, враждата няма да спре скоро, особено след смъртния случай.

Сблъсъкът стана между враждуващи кланове от павелбанските села Тъжа и Манолово. Свадата между тях не е отсега, именно същите групи предизвикаха миналата година през октомври меле на централния булевард в Казанлък до полицията.

Във вчерашния ден двата ненавиждащи се рода трябвало да се явят на дело в Съдебната палата в Казанлък, заведено заради сражението миналата есен, станало на пътното платно и стопирало трафика. Тогава мъж беше пребит точно под сфетовар на пешеходна пътека пред очите на десетки.

#Казанлък #убийство #Ромски клан #ромски фамилии