Обратно към пълната версия на статията »

Радев: Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта

Радев: Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта
Стоп кадър
A A+ A++ A

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София, съобщава БТА.

"Корупцията освен, че подкопава, е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея", каза той.

За пореден път президентът отбеляза, че последвалата политическа криза все още не е намерила трайно решение.

Румен Радев каза още агресията на Русия срещу Украйна е показала, необходимостта от силата на правото в глобален план.

"Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националнатата сигурност са свързани", подчерта държавният глава.

"България прие важната и отговорна роля да води работна група, която да постави под въпрос и да намерим решения на темата за противодействие на корупцията, като фактор, засягащ националната сигурност, суверенитета на всяка една от нациите и стабилността на региона", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Министър Зарков посочи, че България е поканила страни от региона, разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея, но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.


# Румен Радев #антикорупция #корупция