Обратно към пълната версия на статията »

Руските военни горят труповете на своите жертви, за да прикрият мащаба им

Руските военни горят труповете на своите жертви, за да прикрият мащаба им
A A+ A++ A

Доброволците от украинската група за издирване "Черно лале" на няколко пъти намират изгорени тела на руски войници в освободените територии. Според ръководителя на групата Алексей Юков, някои от тези тела са били изгорени от други руски военнослужещи, за да се прикрият загубите, пише в. "Гардиън".

"Сред руските военни има такива, които искат да скрият загубите и да не вземат със себе си телата", казва Юков. Той добави, че в някои случаи телата на руските войници са били изгаряни от местните жители, за да се отърват от миризмата. От конкретните случаи доброволецът разказа за пет изгорени тела, намерени край Лиман в Донецка област. Кой ги е изгорил, той не уточни.

По думите на Юков, той е имал подобни находки, когато е участвал в издирвателни операции по бойните полета на Великата отечествена война: "Веднъж намерихме тела на съветски войници в голяма яма - там имаше 10-15 души. Можем да предположим, че те са били изгорени умишлено."

През ноември миналата година изданието написа, че по време на окупацията на Херсон руските военни вероятно са изгаряли телата на своите загинали на местно сметище. Местните жители разказват, че военните редовно докарвали там черни чували, пълнели ги с боклуци и ги изгаряли. Журналистите открили на сметището каски и руски военни униформи.

През май 2022 г. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) цитира прихванати телефонни разговори, в които се казва, че руснаците са направили "купчина с височина на човешки ръст" от мъртви тела край окупирания Донецк. Те са обявени за изчезнали, за да се прикрият загубите.

През април миналата година Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната съобщи, че руската армия използва мобилни крематориуми за обезвреждане на телата на загинали цивилни граждани. По данни на разузнаването такива крематориуми са били използвани в Мариуполска, Черниговска и Луганска област. През януари заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа, че руснаците използват мобилни крематориуми и за изгаряне на телата на загинали военнослужещи, за да прикрият загубите си.

Отрядът "Черно лале", в който сега работят около десет доброволци, издирва трупове от 2014 г. насам. От февруари 2022 г. досега украинските военни са открили 311 тела на руски войници на освободените територии. Юков казва, че основният проблем за доброволците е големият брой мини в окупираните територии.

В издирването на загиналите участват още няколко доброволчески отряда, както и украинските военни. Намерените тела на руски военнослужещи се разменят с тези на загинали украинци. Според източника на "Гардиън" от началото на войната досега са извършени поне 20 такива размени. Страните в конфликта пазят тази информация в тайна. Украинският Червен кръст също участва в размяната на тела. Според говорителя на организацията, Ахил Депре, те са успели да върнат стотици тела на загинали военнослужещи.

#Русия #Украйна #Украйна война #война