Обратно към пълната версия на статията »

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували
Рikist.com
A A+ A++ A

Гражданите на Истанбул са в тревога. Стабилността на сградите не е проверена, а опасността от ново силно земетресение е голяма. Хората се запасяват както могат. В магазините почти не са останали палатки и спални чували.

Само на 15 километра от Истанбул, под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се придвижват с 25 милиметра една към друга, а това води до големи геофизически смущения. В своето движение двете плочи се сблъскват, в резултат от това се натрупва тектонично напрежение, което в един момент избива под формата на земетръс.

Строителните стандарти не всякога се спазват

И понеже това напрежение се трупа в земните недра толкова близо до Истанбул известният геолог Джелал Сенгьор, цитиран от АРД, призовава хората: „Изнасяйте се от центъра на града!“ Кметът на града също смята, че се надига гигантска опасност. Екрем Имамоглу говори с драматизъм за земетресението, което може да се очаква в един град с около 900 000 постройки – особено като се има предвид, че строителните стандарти често пъти не се спазват.

А строителната „амнистия“, която въведе властта по време на управлението на Ердоган, автоматично легализиране безброй незаконни постройки, припомня Имамоглу пред АРД. „Недостатъчно вложени материали, незаконни строителни проекти, незаконни сгради, неразрешени промени в сградите, липса на контрол – това са слабите места“, казва кметът, който вече влиза в предизборната битка заедно със своята Републиканска народна партия (РНП).

Проверка на сградите

В Истанбул вече започна мащабна акция по проверка на сградите. Особено трудно е положението в квартал Бакъркьой, където редом с новото строителство има и доста много стари сгради. Екипи на градските служби проверят с помощта на бормашини и измервателни уреди състоянието на старите жилища: съставките и състоянието на бетона, сигурността на трегерите. После екипът издава протокол. Само дето не е ясно дали този протокол е обвързващ и кой ще плаща за наложителните ремонти.

Местен човек разказва, че всички са адски изнервени. Той обяснява, че няма как да се изнесат от Бакъркьой, защото нито знаят накъде, нито пък имат нужните пари. Неслучайно хората масово настояват за проверка на сигурността на жилищата. За такава проверка по линия на общинските служби се чака дълго.

Разбира се, всеки може да си поръча и частна проверка през фирма, но това струва пари. Една жена се е изправила пред напукана сграда и обяснява пред репортера на АРД, че жилищната постройка е отпреди 50 години, но собствениците просто дават жилищата под наем, без да се влагат средства за укрепване.

Няма убежища за всички

Всеки истанбулски квартал разполага с убежища, където хората могат да се крият при земетресение. Проблемът обаче се състои в това, че част от тези убежища са твърде малки или пък се намират в силно застрашени квартали – например около Босфора.

В Джихангир, един гъсто застроен квартал, хората например трябва да се събират в един гараж. Но тази постройка също е застрашена от срутване, да не говорим, че изобщо не предлага достатъчно място за десетките хиляди хора в този район. Същото е и другаде из Истанбул.

Междувременно хората масово купуват стоки, които биха им потрябвали в случай на земетресение. Юнус Енре Джан разказва, че пред неговата сергия редовно се тълпят млади хора, които търсели свирки, челници и най-вече спални чували. Много се търсят и палатките. „Семействата обикновено предпочитат голяма палатка за четирима души. Купуват обаче и от още по-големите палатки, където има място за осем души и за някаква покъщнина“, казва Джан. И добавя, че част от артикулите вече са изцяло разпродадени.

План за спешни действия

Истанбул има разработен план за спешни действия след тежко земетресение. Много хора обаче не вярват, че този план е достатъчен. Критиците припомнят, че и най-добрият план ще се провали, когато срутени сгради заприщят улиците и когато не достига площ в скривалищата. Ето защо мнозина жители на Истанбул взимат индивидуални мерки: складират храни и вода, инсталират в дворовете си жилищни контейнери, подготвят си раниците за случай на катастрофа, а в много жилища резервните дрехи и домашната аптечка винаги са под ръка.

Маркус Рош, АРД/Дойче веле


#Истанбул #земетресение