Обратно към пълната версия на статията »

Балони или извънземни? Какво се знае за "летящите обекти" над САЩ

Балони или извънземни? Какво се знае за "летящите обекти" над САЩ
A A+ A++ A

Първо бе огромен китайски балон, след него - обект колкото кола, последваха два малки апарата, единият - осмоъгълен. Общото между тях е, че бяха свалени от американските военновъздушни сили над Аляска, Канада и Мичиган за малко над седмица, без да е известно какво точно представляват.

Докато за първия Китай потвърди, че е негов, за останалите три апарата информацията е оскъдна. Дори за балона сведенията са двусмислени: Пекин настоява, че е метеорологичен, Вашингтон - че е шпионски. За другите три Пентагонът отказва да предоставя дори подробности, които Китай би могъл да оспори, докато не бъдат събрани и анализирани отломките.

Въпросите са повече от отговорите. "Дневник" обобщава малкото известно на базата на информация от представители на властите в Съединените щати и коментари в медиите.

Как започна всичко

Китайският балон - чийто произход е потвърден от азиатския гигант - се носи няколко дни над Съединените щати, преди да бъде свален на 4 януари с боен самолет F-22. Според Пентагона информацията, засечена от системите на изтребителя, и събрана след анализа на събраните останки:

  • на борда е имало разузнавателно оборудване - включително много антени
  • соларните му панели са способни да захранват няколко сензора за събиране на сигнали от други комуникационни устройства
  • само гондолата му е с размер на три автобуса и тежи над тон.

Инцидентът обтегна отношенията между Китай и Съединените щати, а държавният секретар Антъни Блинкен отмени планирано пътуване до Пекин, което трябваше да бележи нов опит за подобряване на отношенията между двете суперсили. Впоследствие Китай призна, че засеченият балон не е единственият (но говореше за друг над Латинска Америка) и настоя, че тези устройства не са част от кампания за разузнаване, както твърдят САЩ, а само събират данни за времето. Китай отвърна и с твърдения, че над 10 американски балона са прелетели над територията му.

След прекосяване на американско-канадската граница балонът прелетя първо над Монтана, където са разположени някои важни военни обекти. Направи впечатление голямата височина, поддържана от апарата - над 18 хил. м (доста повече от гражданския въздушен трафик).

"Без система за задвижване и контрол"

Повече недоумение събуди устройството, свалено на 10 февруари (почти седмица по-късно). Сваленият край Аляска, в американско въздушно пространство, обект няма известна система за задвижване и контрол. Размерът му, според първоначалните данни, бе колкото на автомобил. Той летеше доста по-ниско от китайския балон, а според Пентагона се възприел като заплаха за гражданската авиация.

Следащият обект - на 11 февруари - бе свален със самолет, изпратен от САЩ и Канада над Юкон (Канада), също бе определен като заплаха за гражданския трафик. Описанието, дадено от Канада (над която прелетя и китайският балон), дава представа за формата му: цилиндричен, по-малък от балона (според САЩ и той е колкото автомобил).

Тези две устройства, свалени в петък и събота, са летели на около 12 хил. м. Известно е, че са проследявани най-малко 12 часа от радарите на американско-канадското въздушно командване, но Пентагонът така и не е уточнявал дали са засечени от радара още преди навлизане в американското въздушно пространство.


Като "предпазна мярка" бе определено свалянето на четвъртия обект на 12 февруари - осмоъгълна структура, от която стърчат нишки. И той е засечен по-ниско от китайския апарат, но и от предишните три - на 6000 метра. И трите апарата са свалени доста по-бързо от китайския балон тъкмо заради ниската височина на полета.

Очакват ли се още заключения

Един от аргументите на САЩ да не коментират обстойно случая е, че операциите по изваждане на отломките продължават. Части от китайския балон вече са събрани, но търсенето продължава във водите на Южна Каролина, където той бе свален (край източното крайбрежие на САЩ, когато вече имаше гаранции, че падането му няма да представлява заплаха за цивилни), от американски военни, Канада търси третия със самолети в Юкон.
Свалените над вода апарати над Аляска и по границата между САЩ и Канада край езерото Хюрън, се издирват

"Китайски балони" ли са това

Американски представители дават разнопосочни сигнали по въпроса. Пентагонът отказва да даде заключение за момента. Глен Ванхърк, генералът от военновъздушните сили на Съединените щати, който ръководи контрола на въздушното пространство на Северна Америка, същевременно изтъкна пред медиите, че не случайно не използва думата "балони".

На друго мнение е най-високопоставеният демократ в сената на САЩ, Чък Шумър. Според Шумър, получил информация по случая от администрацията на президента Джо Байдън, свалените на 10 и 11 февруари (петък и събота) обекти вероятно са балони, макар и "много по-малки" от предишния.

Привържениците на тезата за балоните виждат тези апарати като част от по-мащабна китайска операция, с която се проучват чуждите военни способности заради риск от конфронтация заради Тайван през идните години. Ако доказателствата сочат намеса на Пекин, това би се разглеждало във Вашингтон като много силна провокация.

За пръв път, за втори път или по-често

Известно е от коментари на представители на американската администрация, че поне три други балона са прелетели над страната по времето на мандата на предишния президент Доналд Тръмп.

Възможно е да са прелетели и други. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че е трудно да се каже дали внезапно са започнали да се появяват множество подобни апарати, или след свалянето на китайския балон американските и канадските военни са станали много по-бдителни и решени да свалят и обекти, които преди това биха прелетели безпроблемно.

Северноамериканското командване за въздушна отбрана NORAD пренастрои радарите си, за да ги направи по-чувствителни, след инцидента с китайския балон. Оттогава са засечени три обекта за три дни. Това "поне отчасти" може да обясни увеличението според помощник-министъра на отбраната Мелиса Далтън.

"Извънземни"? Няма такава вероятност според САЩ

"Ще оставя разузнавателната и контраразузнавателната общност да изяснят това. Нищо не коментирам", бе отговорът на ген. Ванхърк, попитан дали изключва обектите да са от извънземен произход.

Друг служител на американската отбрана, пожелал анонимност, заяви отделно след брифинга, че военните не са видели доказателства, които да сочат, че някой от въпросните обекти е с извънземен произход. За "Ню Йорк таймс" високопоставен американски служител е казал в неделя, че никой не мисли, че тези устройства са създадени някъде другаде, а не на Земята.

Съвпадението с новото "бюро за НЛО"

Коментарътг на Ванхърк неизбежно прави впечатление в американските медии, след като правителството на САЩ обяви, че е получило над 350 сигнала за "неидентифицирани летящи явления" (известни като неидентифицирани лятещи обекти или НЛО). От тях, към средата на януари, половината се смятаха за балони или подобни на балони. Изглежда, част от разпознатите явления са свързани с разузнавателна дейност срещу американски военни учения и бази, извършвана или от Китай, или от други сили. Поне два инцидента, според класифицирани документи, са свързани с високотехнологични устройства, вероятно разработени от Китай.

Другите оставаха нехарактеризирани и, изглежда, показваха необичайни параметри в полета си, които изискваха анализът да продължи. Накратко, обобщи Си Ен Ен тогава, разузнавателната общност и Пентагонът все още, изглежда, нямат обяснение за някои от прелитащите обекти.

През юли Пентагонът създаде бюро за разследване на НЛО, но въпреки лаконичния подход към темата представител на институцията увери, че не е забелязано нищо, което да навежда на мисълта, че забелязаните обекти "са от извънземен произход".

#НЛО #балони