Обратно към пълната версия на статията »

Ново проучване: Каква е ефективността на ваксините срещу COVID-19

Ново проучване: Каква е ефективността на ваксините срещу COVID-19
A A+ A++ A

Бустерите на ваксина срещу COVID-19 засилват защитата срещу тежки форми, включително срещу скорошните варианти на вируса, но този ефект бързо намалява, предаде Франс прес, позовавайки се на френско проучване.

"Бустерните дози позволиха да се засили защитата срещу риска от хоспитализация, но тази защита остава ограничена във времето", казват в заключение авторите на изследването, извършено под патронажа на Националната агенция по безопасност на лекарствата (ANSM).

Проучването все още не е публикувано в научно списание. То е най-новото от поредица изследвания, които разглеждат ефективността на ваксините срещу COVID-19, откакто те бяха въведени в началото на 2021 г.

Ваксинацията срещу COVID-19, която във Франция е базирана основно на ваксини на "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", демонстрира своята ефективност срещу тежки форми, дори и да не намалява риска от заразяване в средносрочен или дългосрочен план.

Въпреки това, дори срещу хоспитализации, ефективността има тенденция да намалява с течение на времето, което накара здравните власти да организират кампании за поставяне на трета, четвърта и пета бустерни дози.

На този етап обаче липсват данни за действителните ползи от поставянето на последователни бустерни дози, особено след появата на варианта Омикрон. Последният, който има няколко подварианта, избягва по-лесно имунния отговор.

Новото изследване, извършено под ръководството на епидемиолога Махмуд Зурейк, обхваща пациенти, хоспитализирани с COVID-19 между юни и октомври 2022 г. Авторите му са сравнили техния ваксинационен статус с този на контролна група.

На първо място изследователите са установили, че ваксините са запазили добра ефективност срещу риска от хоспитализация, дори в случаите на зараза с Омикрон.

Това се отнася за хората, които са получили само първите две дози. Защитата обаче се увеличава допълнително чрез бустери: ефективността срещу хоспитализация се оценява на 45 процента за първоначална ваксинация, 56 процента за трета доза и 75 процента за четвъртата или петата доза.

Ефектът от тези бустерни дози обаче бързо намалява с течение времето. След шест месеца разликата е малка в сравнение с хората, които са имали само една ваксинация.

Следователно резултатите предполагат, че ваксинационните кампании трябва да бъдат организирани спрямо вълните от COVID-19 - предизвикателство, което се усложнява от факта, че те са много по-чести и нередовни, в сравнение, например, със сезонния грип.

#КОВИД-19 #ковид