Обратно към пълната версия на статията »

Зеленски: Мир няма да има докато и сантиметър от нашата земя е окупиран от Русия

Зеленски: Мир няма да има докато и сантиметър от нашата земя е окупиран от Русия
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски изключи отстъпването на територия от страната му в рамките на потенциална мирна сделка с Русия.

В интервю за Би Би Си за първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Зеленски предупреди, че отстъпването на земя ще означава Русия "да продължава да се завръща", докато предоставянето на оръжия от Запада би приближило мира. Той допълни, че прогнозираната пролетна офанзива на руската армия вече е започнала.

Зеленски обаче е убеден, че украинските сили могат да продължават да се съпротивляват на настъплението на Русия и да успеят от своя страна да започнат контраофанзива, повтаряйки призивите си за повече военна помощ от Запада.

"Разбира се, че модерните оръжия ускоряват постигането на мир. Оръжията са единствения език, който Русия разбира“, посочи украинският президент пред Би Би Си.

Володимир Зеленски обърна внимание и на заплахата на лидера на Беларус Александър Лукашенско да води война редом с руските войски от своята територия, ако дори и един украински войник пресече границата. Той изрази надежда, че Беларус няма да се присъедини към войната, но изтъкна, че да се позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение би било огромна грешка.

#Володимир Зеленски #Украйна #война Украйна #Русия