Обратно към пълната версия на статията »

Зеленски поиска още оръжия от ЕС: Няма свободна Европа без свободна Украйна

Зеленски поиска още оръжия от ЕС:  Няма свободна Европа без свободна Украйна
Стоп кадър/ФБ/Володимир Зеленски
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък благодари на лидерите на Европейския съюз за тяхната подкрепа в противодействието на руската инвазия, но ги призова да доставят още повече оръжия, включително изтребители, така че Киев да може да надделее над Москва, предаде "Ройтерс".

Зеленски отправи призива си на среща на върха в Брюксел, при едва второто си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година. След като посети Лондон и Париж в сряда, той насочи вниманието си към евродепутатите и лидерите на ЕС в четвъртък.

"Благодарен съм на всички вас, които помагате, благодарен съм на всички, които разбират колко много Украйна в момента се нуждае от тези възможности. Имаме нужда от артилерия, снаряди за нея, модерни танкове, ракети с голям обсег, модерни самолети", каза той.

"Трябва да засилим динамиката на нашето сътрудничество повече, отколкото агресорът може да мобилизира своя потенциал", допълни Зеленски.

По думите му "няма свободна Европа без свободна Украйна".

Страните членки на ЕС доставиха големи количества оръжие на Украйна през последната година и започнаха се чувстват все по-спокойни за изпращането на тежко въоръжение като бойни танкове. Те обаче все още не са се ангажирали да изпратят изтребители и ракети с по-голям обсег, като изтъкват опасенията си от потенциална ескалация на конфликта на руска територия.

По-рано през деня в обръщение пред Европейския парламент Зеленски изрази благодарност за подкрепата както на политиците, така и на обикновените граждани в ЕС.

"Благодаря ви", каза Зеленски пред евродепутатите, които го посрещнаха изправени на крака и с продължителни аплодисменти, като някои от тях носеха синьо и жълто - цветовете на украинското знаме.

Въпреки че е малко вероятно Зеленски да си замине с непосредствени ангажименти, удовлетворяващи молбата му, това посещение му дава шанс да настоява лично пред всички 27 национални лидери на ЕС за пръв път, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

"Ние се защитаваме на бойното поле, ние украинците, заедно с вас", каза той пред евродепутатите и добави, че неговата страна заедно с Европа "се защитава срещу (най-голямата) антиевропейска сила в съвременния свят".

Украйна, която иска да се присъедини към ЕС, също така настоява да започне преговорите за членство до месеци.

Но докато някои страни членки искат да дадат на Киев моралния тласък, който би донесло започването на преговори за присъединяване към блока, други са много по-предпазливи. Те подчертават, че бъдещите членове на блока трябва да отговарят на ред критерии - като борба с корупцията - преди дори да могат да започнат преговори, отбелязва "Дневник".

#Володимир Зеленски #ЕС #оръжия за Украйна