Обратно към пълната версия на статията »

София е в сеизмично активна зона! Какво да направим, за да сме подготвени?

София е в сеизмично активна зона! Какво да направим, за да сме подготвени?
A A+ A++ A

Платформата "Спаси София" напомни, че столицата ни се намира в сеизмично активна зона, където трусове ще има и въпросът е не дали, а кога! Ето защо публикуваха експертено мнение за това какво е нужно да се предприеме изпреварващо:

София е в сеизмично активна зона. Какво да направим, за да сме по-подготвени - предложения на Антония Йорданова, инженер-конструктор.

За да бъде осигурена безопасност, особено на панелните блокове, при санирането трябва да се направи цялостна експертиза за състоянието: описание на конструктивното състояние и годна ли е сградата да понесе въздействията от експлоатация и екстремни натоварвания като земетръс, топлотехническото състояние и естетическа оценка.

Но при сегашното саниране най-често се случва само лепене на стиропор по фасадата, смяната на дограма и боядисване. Това не е саниране и няма да опази сградата.

Затова трябва да се:

Направи проверка на сглобките между отделните панели, които често са пълни със стари вестници, торби цимент и работно облекло, вместо да са най-здравите места в конструкцията.

Оценят подмените и промените в конструкцията - усвоени балкони, дупки, местени врати, събаряни стени...

Сложат земетръсни бушони, които да обират вибрациите и да предпазят сградата от срутване.

Осигури подсилване на панелите при установяване на лоша земетръсна осигуреност.

Нека не подценяваме проблема. Колкото по-експертно и прецизно се извърши санирането, толкова по-подготвени ще бъдем в критична ситуация. Инвестициите сега ще спасят човешки животи утре!

#Спаси София #"Спаси София" #земетресение