Обратно към пълната версия на статията »

Почина легендарният моден дизайнер Пако Рабан

Почина легендарният моден дизайнер Пако Рабан
Pixabay
A A+ A++ A

Великият френско-испански моден дизайнер Пако Рабан си отиде на 88 години, съобщи вестник "Льо Монд", цитиран от БГНЕС.

Пако Рабан беше влюбен в Бретан, където и почина. Дизайнерът, който беляза света на модата за повече от половин век, имаше къща на брега на морето.

Пако Рабан, от баски произход, намира убежище във Финистер, департамент в Бретан през февруари 1939 г. заедно със семейството си. Оттогава той изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест.

"Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни (...) Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", казва той на учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест, с които се запознава през 2010 г.

Пако Рабан, шампионът на металните дрехи, е известен с чувството си за формула и ексцентричност. Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е виждал Бог и извънземни, умееше да влиза в заглавията на вестниците със своя вкус към паранормалното.

Той остави уникален отпечатък в историята на модата. В началото на 21-ви век името му беше най-вече синоним на известни аромати. И все пак неговият смел избор на материали, начинът, по който ги използва, неговата пионерска визия и творческата му свобода са повлияли на цяло поколение модни дизайнери.