Обратно към пълната версия на статията »

Почина 110-годишната баба Нурие - най-възрастната българка

Почина 110-годишната баба Нурие - най-възрастната българка
A A+ A++ A

Почина 110-годишната баба Нурие, която се смята, че е най-дълголетната ни сънародничка, пише smolyanpress.net.

Родопчанката е родена на 12 октомври 1912 г. На 12 януари т.г. тя издъхва сред близките си в маданското село Средногорци.

„Два-три месеца преди да почине не беше вече добре, загуби говор, иначе дотогава беше с акъла си и говореше. Но изнемощя, отиде си от старост, това са много години и много труден живот е водела“, каза синът ѝ, 81-годишният Рамадан Дерменджиев.

Баба Нурие до 80-годишната си възраст била много здрава. След това последвали три леки инсулта, претърпяла операции на жлъчка и на 105-годишна възраст – на око, но продължила да е жизнена. Рамадан е най-голямото от шестте ѝ деца, които отгледала почти сама.

Баба Нурие има трима сина и три дъщери. Преди година починал средният ѝ син, но не ѝ казали, за да не се разстройства. Съпругът ѝ Реджеп починал през 1952 г., от силикоза, на едва 36-годишна възраст. Тогава живеели в обезлюденото сега село Рустан.

Нурие цял живот работила тютюн, гледала картофи и фасул, крава. Пенсионирала се като земеделски производител. Винаги готвела с домашно масло, вместо с олио. Имала обаче режим, следобед си взимала дрямка. И не се ядосвала често, никога не е пушила или пила алкохол.

Баба Нурие има 14 внуци и 22 праправнуци и 6-7 прапраравнуци.

#жена