Обратно към пълната версия на статията »

Дюните в Несебър са разкопани незаконно, карат ловното стопанство да възстанови ландшафта

Дюните в Несебър са разкопани незаконно, карат ловното стопанство да възстанови ландшафта
A A+ A++ A

Изкопът край дюните в Несебър е незаконен. Направен е на място, което е под две защити. Това каза пред БНТ директорът на РИОСВ – Бургас Павел Маринов.

Той разкри, че изкопът е направен от Държавно ловно стопанство – Несебър с цел да се спрат АТВ-та и другите моторни превозни средства и да не минават по дюните.

„Това са пет дюни, които обхващат защитена територия в рамките на Несебър. Като цяло сме на защитена зона по Натура 2000. Недопустимо е да се намесваме с такива дейности. Забранено е да се правят изкопи“, поясни Маринов.

„Вчера стана ясно кой е направил изкопа. Още в петък в 16 часа получихме сигнал в РИОСВ – Бургас. Веднага бяха изпратени експерти, които поставиха GPS координати на нарушението. Поради големият медиен шум бързо стана ясно, че това е направено от Държавно ловно стопанство – Несебър“, добави той.

„Това, което е направено, не отговаря на предписанията след многобройни сигнали за проникване на АТВ-та от северната страна на дюните. Там има улица, паркинг и не се възпрепятстват тези превозни средства", обясни шефът на РИОСВ-Бургас.

„За 20 дни трябваше да бъдат предприети мерки. Неправилно колегите от ловното стопанство са предприели самостоятелни действия, като са решили, че така е по-удачно. Днес ще се произнесем, като ще настояваме това да бъде възстановено и то по най-бързия начин и в максимална степен“, добави той.

„Трябва да се възстанови ландшафтът във вида, в който е бил преди да се направи изкопа. Ще има и административни мерки, които ще бъдат наложени от наша страна“, подчерта Маринов.

Акт още не е съставен, тъй като това се случва в извънработно време, каза още той.

#Несебър #Дюни