Обратно към пълната версия на статията »

Рашидов: ГЕРБ е хубава партия - не се нарои, не се разцепи, не намали твърдия си електорат

Рашидов: ГЕРБ е хубава партия - не се нарои, не се разцепи, не намали твърдия си електорат
Стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Политическите партии трябва да загърбят червените линии, докато се стабилизира държавата. Това заяви пред БНР председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

"Дошло е време за национално спасение, а не спасение на партиите. ГЕРБ узря и е хубава партия, плътна. Тя не се е нароила, не се цепи, не намалява твърдия си електорат. /.../ ГЕРБ узря да има правителство като цяло Бългатия - без значение какво", коментира той в предаването "Политически НЕкоректно".

Рецептата на Рашидов:

"Аз бих сложил експертен министър-председател, експертни министри и 4 политически вицепремиери, които да си разделят министерствата и всеки да отговаря ресорно за своите експертни министри".

Дошло е време не да спасяваме партиите, а народът да спасим, категоричен е той и добави:

"4 години имаме яловост в управлението. Трябва в името на стабилизрането на България да спрем инфлацията, да се обединим, да се успокои българинът малко. Не може от избори на избори".

По думите му отчетът на управлението е съзиданието.

За отиващия си парламент председателят му каза, че той се е овладял и са приети законоприекти. Но времето от 3 месеца не е било достатъчно за сериозните законопроекти. Законопроект за реформа в правосъдието не се прави за 1-2 месеца, подчерта той.

"Грешката дойде от тези по-младите, на които бащите им плащат тока и газта, които облякоха новите костюми, но останаха духом на улицата - да хвърляш яйца е едно, друго е да правиш политика, която касае съдбата на хората. Тези хора - се забавлявахме с една мантра на престъпността. 5 пъти казах от парламентарната трибуна - колеги, когато се качите на тази висока трибуна и говорите за престъпления и корупция, много моля да бъдете почтени и да посочите кой е корумпиран. Това не е анонимно поведение. Тази мантра се повтаряше", коментира Рашидов пред БНР.

"Не знам Борисов как издържа такава пумия. Не се прави така. Това ли е политиката? За това ли се събираме в този парламент?", попита той. Според него "да се дръвчим и да смятаме, че арогантността и омразата са политика - не е така, не са политика". Рашидов е категоричен, че всички приказки за корупция са били един политически кьорфишек.

Ако следващият парламент е в същата конфигурация, няма да е по-различно, изказа мнението си той.

Според него Народното събрание е загубило много време, в което е можело да бъдат приети още текстове, които хората са очаквали.

"Ако ПП продължат да провалят законопроекти с парламентарни хватки за забавяне, ще бъде жалко", изказа мнението си председателят на парламента относно оставащите няколко дни за работа.

Вежди Рашидов заяви, че не желае да участва на следващите избори. Но ако Бойко Борисов го помоли и има нужда от него, ще отиде да помогне и ще участва отново. Той припомни, че не е искал и да бъде председател на НС.

За призива на другите партии Борисов да се оттегли като лидер на ГЕРБ, Вежди Рашидов коментира:

"Как Бойко Борисов няма да го има? Негова е партията, той я създаде. Бойко е узрял, той е политик, изработен. Има резултатите си, както и да искаме да ги забравим".

Вежди Рашидов коментира и темата с миграцията и отношенията между ЕС и Турция:

"Европа трябва да се смири и да седне на една кръгла маса с Турция и Гърция. Не може да се решат миграционните проблеми, когато единствено Европа седне да си заседава и да мисли какво да прави. /.../ Като големи политици и добри дипломати да поставят картите на масата и по пътя на дипломацията да решат проблемите. Узрели са желанията".

Той напомни, че на 8-9 февруари българският президент ще бъде в Брюксел на среща на високи равнище, а темата ще бъде именно миграцията.

Според него може да се намери решение. Той подчерта, че на турската граница 4 млн. емигранти чакат своя път, а всички тези хора са голям разход.

Ердоган казва - помогнете да ги държим тук заедно, за да не вървят към Европа, посочи Рашидов и добави, че вторият транш от Европа не е изплатен.

Проблеми имаме всички, подчерта той относно темата "Шенген" и посочи: "И ние можем да говорим остро".

Според него Австрия не е права в поведението си:

"Потокът идва от италианските и гръцките острови. Нашите европейски приятели не са прави. България може като Орбан да се издърви и да говори също обратно. Когато искаме да сме едно семейство, смятам, че българите запазват някаква морална хигиена. Когато искаме да сме едно европейско семейство, не е честно да се плюем един друг и да си търсим кусури. България си е изпълнила всичко, което Европа изисква от нас".

#Вежди Рашидов #ГЕРБ