Обратно към пълната версия на статията »

Освен 12-те германски "Леопард"-а, Полша праща на Украйна още 60 танка

Освен 12-те германски "Леопард"-а, Полша праща на Украйна още 60 танка
Уикипедия
A A+ A++ A

Полша ще изпрати на Украйна още 60 танка освен 14-те германски "Леопард 2", които е обещала.

Това потвърди полският премиер в интервю за канадската телевизия Си Ти Ви Нюз, часове след като подобни съобщения дойдоха от началника на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак.

Това става седмици след като Варшава заговори за "международна коалиция", която да предостави западни танкове на Украйна във войната, започнала, след нахлуването на Русия. Полша имаше предвид предимно германските "Леопард", които са сред най-разпространените в редица европейски армии, но чийто реекспорт Берлин до тази седмица отказваше да одобри.

Моравецки обясни, че 30 от тези танкове са полски РТ-91 "Тварди", които са на въоръжени от 90-те години на миналия век и са разработени на базата на съветските Т-72 (каквито Полша също даде на Украйна).

"Стараем се да даваме пример. Полша отправи 250 танка (в Украйна - бел. ред.) през първото полугодие или дори повече. Казахме на партньорите си в Западна Европа колко танка сме доставили и колко е важно в тази война да имаш съвременни танкове", каза още Моравецки. "Руснаците имат в складовете няколко хиляди, а по някои данни - дори над 15 хил.", каза Моравецки.

Моравецки, чиято страна критикуваше Германия заради дългото въздържане да разреши реекспорта на "Леопард", този път смени тона, попитан за рисковете от доскорошната позиция на Берлин, и благодари, че "най-накрая" е взето "правилното решение", пише "Дневник".

"Доставката на тежки въоръжени бронирани машини не бе възможно само допреди няколко месеца. И "Пейтриът", противосамолетни, противоракетни системи не можеха да се доставят. А ето ни в още един момент от историята на тази война, когато "Леопард 2", много съвременни танкове, "Ейбрамс" от САЩ, ще бъдат доставени", каза Моравецки.



#танкове #Полша и Украйна #Германия #оръжие за Украйна