Обратно към пълната версия на статията »

Джипитата искат таксата за посещение при тях да се вдигне на 8 лева

Джипитата искат таксата за посещение при тях да се вдигне на 8 лева
A A+ A++ A

Обмисля се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата до 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”, допълни тя.

#джипи #джипита