Обратно към пълната версия на статията »

АПИ: Тръгвайте на път с автомобили подготвени за зимни условия!

АПИ: Тръгвайте на път с автомобили подготвени за зимни условия!
Стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Западна и Южна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и валежи от сняг. В областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян е обявен оранжев код за интензивни валежи с образуване на снежна покривка между 20 и 35 см. Метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време и валежи от сняг в областите - Монтана, Враца, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил и западната част на област Кърджали.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

#опасно време #снеговалеж #заледяване #АПИ