Обратно към пълната версия на статията »

Мексико отказва да приема български туристи, причините не са съвсем ясни

Мексико отказва да приема български туристи, причините не са съвсем ясни
A A+ A++ A

Мексико отказва да приема български туристи. За това сигнализираха от Обединение "Бъдеще за туризма" до Министерството на туризма, външно министерство, посолството на България в Мексико, както и почетния консул на Мексико у нас.

От началото на октомври 25 организирани туристи, които са имали всички необходими документи на територията на Мексико, както и закупен туристически пакет, веднага след приземяването на самолета в Канкун са били върнати обратно, съобщиха от обединение "Бъдеще за туризъм".

Димитър Балтов, който е в управлението на един от големите туроператори у нас, заяви:

"Местните власти - гранични ли са, емиграционни ли са, точно не знаем, прибират избирателно около десетина-петнайсет човека от всеки полет, като очевидно се таргетират лица от Източна Европа и от бившите съветски републики, принудително ги вкарват в една стаичка, взимат им телефоните и паспортите, нищо не им се обяснява, държат се грубо, говорят само на испански. Доколкото клиентите могат да разберат какво се случва, те им казват, че нямат платена резервация в Мексико за настаняване и че са потенциални емигранти".

Багажът на някои от върнатите обратно туристи е изгубен и не е възстановен, посочват от обединение "Бъдеще за туризъм", които са сигнализирали институциите и настояват за решителна намеса на българските дипломати.

"Те всъщност ни преразказват и ни препращат писмо от имиграционните власти на Мексико и причината, която се дава - те не са представили достатъчно убедителни доказателства, че имат платена резервация в Мексико. Това е един абсолютно бланкетен отговор".

Мексиканските власти не дават информация по случая - каза почетният ни консул на Мексико в България Пенчо Ралчев. Той посочи, че в единия от случаите е имало несъответствие в имената на личните документи и тези, вписани в туристическия ваучер. Той посочи, че е съдействал на гражданите, които са се обърнали към него.

От Министерството на туризма потвърдиха, че са запознати с казуса и заедно с Министерството на външните работи са се заели с проверка на казуса.

#Мексико