Обратно към пълната версия на статията »

Около 80% от населението на Китай се е заразило с Covid

Около 80% от населението на Китай се е заразило с Covid
A A+ A++ A

Китай съобщи, че повече от 12 600 души са починали от причини, свързани с Covid, през седмицата, предшестваща празниците по Лунната нова година, а здравен служител заяви, че около 80% от населението е заразено с вируса в настоящата епидемия, пише Bloomberg.bg.

В периода 13-19 януари в болниците са регистрирани 12 658 смъртни случая, свързани с Covid, съобщи китайският Център за контрол и превенция на заболяванията в изявление от събота. Страната съобщава за 59 938 такива смъртни случая между 8 декември и 12 януари.

Главният епидемиолог на центъра У Дзънюу заяви отделно в публикация в Weibo, че 80% от жителите на страната са били заразени в настоящата вълна. Макар че пътуванията по време на Лунната нова година могат да доведат до увеличаване на случаите в някои региони, У Дзънюу заяви, че има „много малък шанс“ за мащабни инфекции или втора вълна на епидемията в цялата страна през следващите два до три месеца.

В края на 2022 г. населението на Китай е 1,41 милиарда души, което предполага, че повече от 1,1 милиарда души са били носители на вируса през последните месеци в рамките на най-голямото огнище на Covid в света. Дзънюу не уточнява как са получени данните за инфекциите.

Внезапното премахване на ограниченията за Covid през декември означаваше, че стотици милиони хора се отправиха към домовете си за празника Лунна нова година за първи път от 2019 г. насам.

Президентът Си Дзинпин открои разпространението на Covid в селските райони в общонационално видео обръщение, което направи преди празника, като заяви, че е особено загрижен за усилията за борба с Covid в селските райони. Здравните експерти се опасяват, че вирусът може да опустоши уязвимите хора в селата с оскъдна здравна инфраструктура, като доведе до по-лоши последици от епидемията, която вече натовари болниците, препълни крематориумите и осакати мегаполисите в страната.

На 19 януари в болниците в цялата страна имаше 471 739 пациенти, свързани с Covid, включително 51 683 в критично състояние. Публикуването на данните в събота дойде, след като Световната здравна организация призова Китай да предостави повече информация.

116 нови случая у нас, четирима починали

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 116, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 5265 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 2,2%.

Четирима са починалите пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Излекувани през последното денонощие са 215 души. В болница се лекуват 323 пациенти като 42 са в интензивно отделение.

През последните 24 часа са поставени 126 дози ваксина срещу коронавирус.

#Китай #КОВИД-19