Обратно към пълната версия на статията »

Цели общини в страната може да останат без аптеки

Цели общини в страната може да останат без аптеки
Pixabay
A A+ A++ A

Цели общини остават без аптеки, предаде БНР. Тенденцията се задълбочава, а пред проблема се изправят стотици жители на малките и труднодостъпните населени места. Данни на Изпълнителната агенция по лекарствата за 2021-ва година показват, че броят на аптеките е близо 3300, а една трета от тях са концентрирани в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна.

Докато една част от пациентите се борят с липсващи лекарства през последните години, за други е лукс дори наличието на аптека в населеното място. Според анализ на Института за пазарна икономика, става дума за цели общини. В двадесет от тях няма нито една аптека, а в четиридесет е само по една.

Причината е малкият брой жители и липсата на рентабилност, но населението там също се нуждае от лекарства, коментира Теодор Недев:

„Има алтернативи, но те включва промяна на настоящата регулаторна мярка – да се разреши отваряне на филиали на близки аптеки, които да работят например само с помощник-фармацевт на място с ограничено работно време. Наричат се мобилни аптеки, които да пътуват из тези места, отново с помощник-фармацевт, ако бъде отворена там“.

И докато хората очакват промени в регламента от държавата, общини и кметове се справят както могат, казва в допълнение Теодор Недев от Института за пазарна икономика:

„Има общини, при които кметът, примерно, пътува до най-близкото по-голямо населено място и купува лекарства, нужни на жителите на селото. А има примери с общини, които обособяват медицински работник или социален работник, който да извършва тази функция

#аптеки