Обратно към пълната версия на статията »

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столични болници

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столични болници
A A+ A++ A

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столични болници, съобщиха от Столичния общински съвет (СОС).

Председателят на СОС Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с Евгения Александрова - председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение.

Инициативата се осъществява в:

- Първа многопрофилна болница за активно лечение-София ЕАД

- Втора многопрофилна болница за активно лечение-София ЕАД

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение-София ЕАД

- Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина“-София ЕАД

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов" ЕООД.

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения.

Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график - всеки ден по четири часа.

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите.

Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

„Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания“, заяви Георгиев.

#болница