Обратно към пълната версия на статията »

СНИМКИ Вижте какво намериха карабинерите у най-издирвания мафиот в света и как заловиха Матео Месина Денаро

СНИМКИ Вижте какво намериха карабинерите у най-издирвания мафиот в света и как заловиха Матео Месина Денаро
A A+ A++ A

Италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, смятан за последния кръстник на сицилианската мафия, беше арестуван в Палермо, както стана ясно още вчера, а Novinite.bg Ви информира своевременно.

Един от най-издирваните престъпници е лекувал тумор в известна клиника в Палермо, когато е заловен и отведен от карабинерите.

Той обаче "никога не е бил" единственият лидер на сицилианската мафия, заяви главният прокурор на Палермо Маурицио де Лучия, цитиран от Ройтерс.

Де Лучия съобщи пред медиите, че през последните три десетилетия Месина Денаро се е укривал в много райони на Италия, като последно е бил в Сицилия. В болницата пък се лекувал периодично в продължение на година.

Когато полицаите го задържали, Месина Денаро носел часовник на стойност 35 000 евро, разказва на същата пресконференция генерал Паскуале Анджелозанто от специалното подразделение на италианските карабинери, което се бори с тероризма и организираната престъпност.

Италианските карабинери арестуваха 60-годишния Месина Денаро в болницата "Ла Мадалена" в Палермо, след което го качиха в черен миниван.

"Здравето е едно от онези неща, които рано или късно принуждават онези, които искат да се скрият, да се разкрият", каза генерал Паскуале Ангелосанто.

"През последния период фокусирахме нашите разследвания върху здравословното му състояние. Знаехме, че е болен. През последните няколко дни разбрахме, че в този ден човек, който отговаряше на скиците които имахме, отива в тази клиника."

Разследването беше "безмилостно, непрекъснато и постепенно", изтъкна генерал Анджелозанто.

Разследващите разказаха, че около 8.30 сутринта Денаро, носещ бяла вълнена шапка, тъмни очила и кафяво палто от овча кожа, отишъл в клиниката с лист хартия в ръка, съдържащ отрицателния резултат от тест за COVID, задължително изискване за такива като него, които трябва да се подложат на терапия и редица кръвни изследвания.

Когато полицията нахлула в сградата, за да го арестува, Денаро се опитал да избяга, но след като разбрал, че е заобиколен не оказал никаква съпротива. Полицията вече беше блокирала всички пътища за бягство от клиниката.

След като белезниците щракнали, полицаите от специалните части попитали мъжа: "Как се казваш?"

"Аз съм Матео Месина Денаро", отговорил той.

Хората станали свидетели на ареста като разбрали, че отведеният с белезници е небезизвестният сицилиански бос, ръкопляскаха на полицията, размахвайки юмруци във въздуха.

"Това е ден, в който трябва да празнуваме, в който можем да кажем на нашите деца, че мафията може да бъде победена", каза италианският премиер Джорджа Мелони, която замина за Сицилия, подчертавайки по този начин значимостта на задържането.

Кратка предистория

Роден в югозападния сицилиански град Кастелветрано през 1962 г., син на мафиот, Месина Денаро последвал пътя на баща си и на 15 вече носел пистолет. Полицията смята, че той е извършил първото си убийство, когато е бил на 18 години.

Кланът Кастелветрано (Castelvetrano) е бил в съюз с Корлеонези (Corleonesi), начело със Салваторе "Звяра" Риина, който стана безспорният "бос на босовете" благодарение на безмилостния си стремеж към властта.

С прякора "U Siccu" (Кльощавия), Месина Денаро стана негово протеже и показа, че може да бъде също толкова безмилостен като господаря си, като получи 20 доживотни присъди в задочни процеси за участието си в редица мафиотски убийства, сред които изпъкват извършените през 1992 г. покушения срещу прокурорите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино, чиито кончини покрусиха Италия и света.

#Коза Ностра #Италия #мафиот