Обратно към пълната версия на статията »

"Спаси София" се учреди като партия със заявка да извади ГЕРБ от управлението на Столична община

"Спаси София" се учреди като партия със заявка да извади ГЕРБ от управлението на Столична община
Личен архив
A A+ A++ A

Гражданската организация "Спаси София" се учреди като партия със заявка да извади ГЕРБ от управлението на Столична община, която е под контрола на партията на Бойко Борисов от 2005 г. Лидерът на новата партия Борис Бонев обяви три непосредствени цели пред формацията на предстоящите местни избори в столицата - победа в надпреварата за кмет още на първия тур, постигане на пълно мнозинство в Столичния общински съвет и промяна в начина на управление на София, което да се различава коренно от начина, по който управляват ГЕРБ и кметът Йорданка Фандъконва. Бонев си пожела след местния вот столицата на България да влезе в период на поне 10 години на възход. "Спаси София" успя да изгради автентично гражданско движение, което стъпка по стъпка успява да постига целите, поставени му от гражданите. Хората възприемат "Спаси София" като паралелна община за разлика от официалната Столична община, която се асоциира с мудност", коментира Бонев.

По-рано днес той поясни, че вече се водят преговори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в търсене на широк фронт срещу ГЕРБ на местните избори. Условието на "Спаси София" е ПП и ДБ да не колаборират с ГЕРБ на национално ниво. "Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво. За нас това е условие, което, ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво. Това вече го гледахме веднъж, когато Реформаторския блок бяха в правителство с ГЕРБ и в София имаше проблеми. Ако не се стигне до съгласие, сме готови да се явим и самостоятелно, но работим и влагаме цялото си усилие в това да не се явяваме самостоятелно. Важно е да има широк, обединен фронт за София, който не просто да гарантира разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които - за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат".

Бонев заяви още, че е готов да се кандидатира за кмет на София, но в същото време допълни, че няма проблем и да отстъпи и да подкрепи друг кандидат в името на обединение с ДБ и ПП, съобщава "Сега".

Всички изказващи се учредители на новата партия базираха речите си си на остри критики към ГЕРБ и към начина, по който София се управлява през последните повече от 15 г. Съоснователят на "Спаси София" Гергин Борисов припомни някои от най-знаковите неизпълнени обещания на Фандъкова – нееднократните (първото от които - през 2007 г.) твърдения, че до две години за всяко дете в столицата ще има място в общинска детска градина, че скоро в София ще бъдат изградени 100 км. велоалеи и т.н. "Ако лъжите на управляващите от ГЕРБ в Столична община можеха да се забъркат с цимент, щяхме да имаме най-здравия бетон, който да се използва за ремонтите в града", обобщи Борисов. "Ремонтите в София са хроничен проблем, който Фандъкова не успя да излекува", допълни активистът на организацията Стефан Спасов.

При учредяването си лидерите на "Спаси София" припомниха, че преди 14 г. са възникнали като сдружение "Спаси метрото", чиято цел е да убеди управляващите в Столична община да построят третата метролиния като истинско подземно метро, а не като "леко", от което голяма част е над земята. Нещо, което в крайна сметка бе изпълнено. От сдружението припомниха и други промени, постигнати с техен натиск и събрани подписи от жителите на града – въвеждането на нощен градски транспорт, промяна в ресорната наредба и по-бързо отстраняване от общинска площ на излезли от употреба МПС.

"Спаси София" обещаха специално внимание на състоянието на улиците, на междублоковите пространства, както и да направят реформа в администрацията, след която гражданите не чакат за нито една услуга повече от 15 минути. Критикувани бяха и обществените поръчки в Столична община, които във времената на ГЕРБ бяха окачествени като непрозрачни и корупционни.

#Спаси София #Борис Бонев