Обратно към пълната версия на статията »

Япония заговори за "абсолютното оръжие" на Русия! С какво ракетата "Авангард" плаши всички?

Япония заговори за "абсолютното оръжие" на Русия! С какво ракетата "Авангард" плаши всички?
A A+ A++ A

Анатолий Кошкин, историк, прокремълски анализатор

Спомням си как, когато посетих Япония през 2018 г., местни политици и политолози, гледайки ме с ирония, коментираха фантастичното, както те вярваха, „чудо оръжие“ на Путин – хиперзвуковите балистични ракети. Видеоклиповете за уникалните възможности на новите ракети, показани на екрана по време на речта на президента на Руската федерация, бяха наречени в Страната на изгряващото слънце „анимацията на Путин“. В Русия също имаше скептици, които нарекоха видеоклиповете за хиперзвуковото оръжие „карикатури“.

Припомняме, че през март 2018 г. президентът на Русия, говорейки пред Федералното събрание, обяви създаването на ракетната система „Авангард“. Комплексът се състои от междуконтинентална балистична ракета УР-100Н УТТХ и хиперзвукова планираща крилата единица, способна да лети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост, притежаваща междуконтинентален обсег. Серийното производство на хиперзвукови бойни глави Aвангард започна през юли 2018 г.

Първият полк, въоръжен с „Авангард“, застъпи на бойно дежурство през декември 2019 г. През декември 2022 г. втори полк застъпи на бойно дежурство.

Днес няма никакви съмнения, че Русия притежава хиперзвукови оръжия, превъзхождащи западните модели. В Япония коментираха факта различно. Масовият седмичник „Шукан Гендай“ публикува в новогодишния си брой статия под заглавие „Страх от най-новото ядрено оръжие на Русия – ракетите „Авангард“, които не могат да бъдат свалени. Те летят на зигзаг със скорост от 27 Maха и имат обхват от повече от 6000 km.

Подзаглавието на статията съдържа думите - "абсолютното оръжие на Русия". По данни на Министерството на отбраната на Руската федерация, ракетата "Авангард" е в състояние да достигне скорост от 28 Маха (около 7,5 километра в секунда).

Статията в Shukan Gendai започва със съобщение, че на 17 декември руското министерство на отбраната обяви разполагането на най-новата система за ядрено оръжие „Авангард“ в югозападната част на Оренбургска област. Тази система е подобна на делтапланер и по нищо не прилича на конвенционалните междуконтинентални балистични ракети. Дава се изявлението на Путин за тази система: „Тя унищожава целта като метеорит. Невъзможно е да я хванеш“.

Японският военен анализатор Масаки Такабе е съгласен с това: „Конвенционалните междуконтинентални балистични ракети летят по парабола и се насочват към целта от височина 1000 км. Авангард лети направо от 100 км височина и планира по права линия. Скоростта му достига 27 Мах. Съществуващите системи за противовъздушна отбрана няма да могат да го прихванат навреме. Нещо повече, той се плъзга наляво и надясно със зигзагообразно движение, което го прави изключително труден за уцелване." Шукан Гендай съобщава, че цяла Украйна е в обсега на Авангард.

Въпреки решителното отричане от страна на Москва на слуховете, че Русия планира да използва ядрено оръжие в Украйна, японското издание продължава да алармира: „Правителството на САЩ обяви, че ще предостави на Украйна ракети-прехващачи „Пейтриът“ в отговор на надвисналата ядрена заплаха“. Вярно е, че авторите признават, че "Патриотът" няма да може да се справи с "Авангард" поради невероятната му скорост.

Шукан Гендай цитира командването на въоръжените сили на Украйна: „Главнокомандващият на украинските въоръжени сили предупреди: „През януари 2023 г. отново ще има атаки към Киев, което беше първоначалната цел на нахлуването , врагът ще се опита да вземе града под свой контрол.

Няма място за провал в повторната операция по превземането на столицата. Ако военната ситуация стигне до задънена улица дори за момент, Путин няма да се поколебае да натисне бутона, за да стреля с последното си оръжие“, казва Шукан Гендай, надявайси се, че „последното оръжие“ ще бъде „Авангард“.

Японският политолог Акихиро Матоба пише в Yahoo News Japan , че опитите на САЩ да оборудват украинската армия със системи за противовъздушна отбрана са безполезни: ако няма войници, които да могат да ги използват. Според Акихиро Матоба Зеленски започнал да губи контрол над ситуацията, отношенията му с военните са се влошили.

Мнозина пишат за това, че Москва все още не използва най-новите средства за борба в Украйна. И така, изданието NetEase посочва "пет вида оръжия, които са много плашещи за западните страни". На първо място - подводницата на ВМФ на Русия проект 955 "Борей", оборудвана с мощни ядрени бойни глави.

Второто руско оръжие сред тези пет вида е подводният дрон "Посейдон". Той е носител на ядрено торпедо.

NetEase нарича балистичната ракета Сармат третата бойна система, която плаши Запада. Отбелязва се, че тази междуконтинентална балистична ракета е неуязвима за системите за противоракетна отбрана и може да порази цел във всяка точка на света.

Следващата в списъка е системата Периметър. Това е автоматизиран комплекс за противодействие на ядрена атака срещу Русия. Ако руските командни пунктове бъдат унищожени, балистичните ракети автоматично ще отмъстят на агресора. Експертите поставиха бомбардировачите Ту-160 на пето място.

Изглежда чуждестранните анализатори не са наясно с всички оръжейни системи в руските арсенали...

Превод: pogled-info

#Авангард #Русия