Обратно към пълната версия на статията »

Спецоперация срещу компания за криптовалута в София

Спецоперация срещу компания за криптовалута в София
A A+ A++ A

Спецоперацията на прокуратурата, НСлС, ДАНС и МВР се провеждат в столицата, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Акцията е срещу киберпрестъпността. Повече подробности прокуратурата ще даде на брифинг в 12 ч. Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента. Според БНТ става въпрос за компанията NEXO.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

#биткойн