Обратно към пълната версия на статията »

НА ЖИВО: Бурни дебати в парламента за третия мандат

НА ЖИВО: Бурни дебати в парламента за третия мандат
A A+ A++ A

Депутати коментираха пред журналисти в парламента третия мандат за съставяне на правителство. В понеделник кандидат-премиерът на „Продължаваме Промяната“ Николай Денков върна на президента Румен Радев празна папката с втория мандат. Все още не е ясно на коя парламентарна сила държавният глава ще връчи третия проучвателен мандат.

"Бихме поставили пет големи национални задачи, на базата на които, ако в парламентарната зала се види, че има съгласие, бихме предложили кабинет, състав, който има капацитет да свърши тези неща за ограничен срок, с ограничен предмет", каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. "Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента", уточни депутатът.

Третият мандат има тази логика, това не е мандат, който е по политическата логика, в който политически формации намират близост, договарят се и формират някакво мнозинство заедно, посочи Иванов. Според него такова мнозинство в този парламент при първите два мандата се е оказало, че е невъзможно.

"Технически кабинет означава кабинет, който има много тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца", каза още Иванов. Според него министрите трябва да са с такъв профил, който да не прави кабинета заложник на политическото противопоставяне и да могат да носят отговорност.

"Ние сме в състояние на плаващи мнозинства", констатира Иванов и каза, че ако може да избира, би бил против тях, но това е волята на избирателите. По думите му сме произвели фрагментиран парламент. Той отрече да са водени разговори с президента.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира предложението на Христо Иванов: "Пак е същото, което предложихме ние с първия мандат - ясни приоритети и правителство, което е равно отдалечено от всички, дали ще се нарече експертно или техническо, тези формули до голяма степен се припокриват."

Митов призова, на която и политическа сила бъде даден третият мандат, тя да подходи сериозно.

"Хубаво е в крайна сметка да започнем да работим по правилата на парламентарната демокрация- такива, каквито ги познаваме, и механизмите, през които се поемат сериозни ангажименти, а именно лидерски разговори за уточняване на приоритетите", коментира Митов. Според него е нормално парламентарните групи да застанат зад разписаните ангажименти, редно е вече демокрацията да започне да работи в режим на нормалност. Никой не говори за коалиции, аз не мисля, че коалиции са възможни, уточни Митов.

"Нямаме идея на кого ще бъде даден мандатът", каза Митов. "Ние призовахме ДБ да погледнат назад във времето и да си дадат сметка, че са участвали в мнозинство и в управление, в което има сериозни нарушения и съмнения за корупция", добави депутатът и каза, че няма да приемат правителство, в което участват съпредседателите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че ако „Възраждане“ получи третия мандат, ще попитат другите формации дали искат да застанат зад тяхната програма. "Ние си говорим с всички тук в парламента и те си говорят с нас", коментира Костадинов.

#Народно събрание