Обратно към пълната версия на статията »

Почина последният крал на Гърция Константин II

Почина последният крал на Гърция Константин II
A A+ A++ A

Бившият крал на Гърция Константин II почина в Атина след инсулт. Това съобщи късно тази вечер гръцкият информационен портал Newsbomb.

82-годишният бивш монарх получи остър инсулт, докато беше в дома си в Атина, и беше лекуван в продължение на седем дни в интензивното отделение на столична болница, където беше откаран в критично състояние, пише БГНЕС.

Членовете на семейството му - съпругата му Анна-Мария от Дания, децата му и сестра му - бяха в болницата заедно с него.

През последните години бившият крал имаше сериозни здравословни проблеми. В миналото той вече беше прекарал инсулт, а през декември 2021 г. е диагностициран с пневмония и белодробен оток. Той е лекуван в същата болница, в която почина. След това бившият монарх е хоспитализиран заради инфекция с COVID-19, а освен това има проблеми с придвижването, като напоследък е прикован в инвалидна количка.

Константин II е роден на 2 юни 1940 г. в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. Той е син на крал Павел I и Фредерика Хановерска. Той е последният ортодоксален монарх, който управлява страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи титлата принц на Дания. Когато през 1967 г. на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник, Константин се опитва да се опълчи срещу нея, като призовава народа към бунт по радиото. Но без подкрепа е принуден да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 г. с референдум монархията е премахната и е установена република. След свалянето на военната диктатура демократичното правителство провежда втори референдум на 8 декември 1974 г., който потвърждава волята на народа да не се възстановява монархията. Константин никога не признава тези референдуми и никога не абдикира официално. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е създадена Гръцката република.

До 2013 г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013 г. кралското семейство се премества за постоянно в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.

#Гърция